Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 14.06.2016. 14:00

Kod goveda se pojavila bolest kvrgave kože

Posle Bugarske i Makedonije i u Srbiji je kod goveda zabeležen nodularni dermatitis ili tzv bolest kvrgave kože.

  • 1.829
  • 79
  • 0

Posle Bugarske i Makedonije i u Srbiji je kod goveda zabeležen nodularni dermatitis ili tzv bolest kvrgave kože. Ova bolest ima brojne načine i moguće puteve širenja, zbog čega se brzo širi na nova područja.

Prepoznatljiv simptom - čvorići

Uobičajeni simptomi koji se javljaju kod goveda su čvorići koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica. Životinja koja oboli od ove bolesti je iscrpljena, odbija da jede i mršavi.

Ključne mere za suzbijanje bolesti su rana identifikacija, zabrana kretanja, sprečavanje ilegalnog transporta životinja i uništavanje zaraženih goveda. Zbog toga se apeluje na vlasnike životinja da sumnjive slučajeve blagovremeno prijave lokalnim veterinarskim stanicama. Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da se ovaj virus ne prenosi na ljude, kao i da je nadoknada realne štete za prve registrovane slučajeve već počela. Mere se sprovode u skladu sa standardima i preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Za ovu priliku formiran je Operativni štab

Vlada je formirala Operativni štab za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože goveda, a iz Vlade poručuju da su nadležne institucije potpuno spremne da odgovore tom izazovu. Savetnik predsednika Vlade Republike Srbije za poljoprivredu Dragan Glamočić je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasilo teritorije opština Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područjima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od ove zarazne bolesti.

U radu Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje "nodularnog dermatitisa" učestvuju predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja. Takođe, u njemu su zastupljeni i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, kao i predstavnici fakulteta, naučno-istraživačkih institucija i Privredne komore Srbije.

Odakle je došla ova bolest?

Ova bolest prvi put se pojavila u Africi, a virus je u Evropu ušao proteklih godina preko Turske. U Grčkoj i na Kipru zabeležena je pojava bolesti 2015. godine, dok se ove godine pojavila u Bugarskoj, Makedoniji i sada u Srbiji. Bolest se širi vektorima, a do sada je dokazan prenos muvom pecarom, određenim vrstama krpelja i komaraca te direktnim ili indirektnim dodirom bolesnih sa zdravim govedima (slinom zaraženih životinja).

Posledica ovog obolenja su velike ekonomske štete jer su najviše pogođene krave u vrhuncu laktacije pa time dolazi do značajnog pada u proizvodnji mleka. Na nacionalnom nivou beleže se štete zbog ograničenja u trgovini živih životinja i proizvoda životinjskog porekla te skupim merama suzbijanja i iskorenjivanja bolesti (usmrćivanja i uklanjanja svih goveda u zaraženom uzgoju).

Foto:vladars.net


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Bolest kvrgave kože Goveda Dragan Glamočić Virus Zaražena područja Nodularni dermatitis EFSA OIE

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao