Pretraživanje tekstova
Kvalitetno matično jato, suva, čista i provetrena prostorija i dobro izbalansirana hrana preduslov su za uspešan uzgoj prepelica.
Za uzgoj prepelica, optimalan rast i maksimalnu proizvodnju jaja moraju se ispoštovati osnovni uslovi. Neophodno je kvalitetno matično jato, adekvatna, dobro izolovana prostorija, uvek suva, topla i čista, opremljna kavezima, a naravno i hrana, dobro izbalansirana, bogata proteinima i prilagođena uzrastu prepelica.
Adekvatna temperatura i higijena se podrazumevaju, kao i inkubator za obnovu matičnog jata. Kako su prepelice veoma plodne ukoliko su im uslovi gajenja odgovarajući već oko 45.-og dana života počinju da nose jaja. Nakon godinu dana nosivost opada i tada se za ishranu koristi njihovo meso.
Tako priča Relja Grmuša iz Bačke Palanke koji je 2015. godine nabavio malo jato koje je brojalo dvadesetak prepelica. Kako kaže poslušao je suprugu koja je lekar i čija je ideja bila da njihovo četvoro dece svakodnevno koriste jaja i meso prepelica kao izuzetno kvalitetne namirnice.
Danas ima izgrađen objekat i u njemu 300 komada.
"Objekat je napravljen od drveta, matično jato je u kavezu, a ostale prepelice su u podnom sistemu. Prostorija je suva, topla i uvek čista i provetrena", kaže naš sagovornik dodajući da za prostirku tokom zime koristi, finu sitnu piljevinu, obzirom da odlično upija vlagu, a tokom leta često koristi i slamu kao i suvu detelinu.
Zimi objekat čisti svakih pet do šest dana tako što sve očisti do poda i stavlja novu suvu prostirku. Takvo đubrivo je odličnog kvaliteta potpuno je organsko kao i đubrivo iz žičanog kaveza u kome je matično jato, veoma pogodno za primenu u hortikulturi ili jednostavno u sopstvenoj bašti za uzgoj povrća.
Pojilice i hranilice su plastične i lako se podešavaju u visini prepelica odnosno podižu kako ne bi prosipale prvenstveno hranu.
"Hrana je jedna od najbitnijih stavki, dominira kukuruz - 60 do 70 odsto, a dodajem i ječam, pšenične mekinje, tritikale, proso. Zimski period sa nižim temperaturama zahteva hranu sa više proteina i to je obično po sastavu hrana kao za koke nosilje", kaže Grmuša napominjujući da prepelice hrani i sa svežom detelinom, salatom, rendanom šargarepom i cveklom i da su veoma osetljive na promenu hrane.
Poznato je da prepelice dobro podnose kako niske tako i visoke temperature, ali se to ipak odražava na nosivost. Bilo bi najbolje ukoliko bi se temperature u objektu kretala od 18 do 22 stepena, a dozvoljena su i variranja od 16 do 25 stepeni.
Ukoliko je temperature niža od 15 stepeni prepelice više jedu, energiju troše na zagrevanje svog tela, a znatno slabije nose.
"Kvalitetna hrana i temeperatura u prostoriji koja ne bi trebalo da je niža od 15 stepeni obezbeđuju nosivost kao u letenjem periodu. Pilićima do 14 dana temperatura mora biti oko 35 stepeni i stalno osvetljenje. Prepelice se same greju, a kako su to divlje ptice - ne vole da neko često ulazi i uznemirava ih."
Kako bi obnavljao jato naš sagovornik je sam napravio jedan inkubator, a drugi je kupio. Kako kaže vodi računa o genetici te svake druge godine od drugih proizvođača uzima jaja, te tako osvežava jata.
Ukoliko je temperatura u unkubatoru 37,4 stepeni pilići se izlegu za 17 dana, a ukoliko je 38 stepeni izlaze već 15. dana. Mart, april i septembar su idealni da se sprema novo matično jato.
"Jaja japanske prepelice su izuzetno hranljiva i zdrava, a i meso je odlično. Supa sa dosta povrća je kod nas svakodnevno na stolu i naša deca je obožavaju. Nadam se da će ubrzo u objektu biti 400 prepelica, a planiram da pripremam nešto potpuno novo i originalno - ukusno i zdravo, dimljena jaja u maslinovom ulju što je će biti pravi specijalitet", kaže na kraju Grmuša.
Tagovi
Uzgoj prepelica Relja Grmuša Inkubator Meso od prepelice Objekti za živinu
Autorka
Više [+]
Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.