Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Higijena štale
  • 30.01.2016. 16:00

Koliko je stočarima važna higijena štale?

Koliko je važno održavanje higijene u štalama i kako pravilno uraditi dezinfekciju?

Foto: bgstockphotos.com,visivasnc
  • 1.013
  • 85
  • 0

Da bi se u štalama stočarska proizvodnja odvijala veoma uspešno moraju se ispuniti brojni uslovi. Krave, junad, svinje i druge životinje u svom uzgoju imaju potrebu da žive u higijenski čistom objektu. Higijena štale predstavlja početnu osnovu za uspešan uzgoj stoke. Zato je i neophodna adekvatna higijena štale.

Svrha čišćenja i dezinfekcije je uništavanje mikroorganizama u štali, jer oni kod životinja izazivaju zarazne bolesti i različite infekcije (upale), od kojih životinje obolevaju. Najbolje vreme da se obavi dezinfekcija štale je proleće - leto. Pre dezinfekcije potrebno je životinje premestiti u ispustište.

Kako se obavlja dezinfekcija štala?

Dezinfekcija štala obavlja se preventivno i planski. Preventivnu dezinfekciju treba stočari da obave barem jednom godišnje kako bi sprečili pojavu zaraze. Praksa je pokazala da je preventivna dezinfekcija farmerima može da donese velike uštede. Sa druge strane, planska dezinfekcija sprovodi se kada se bolest u štali već pojavila.

Pre dezinfekcije iz štale potrebno je izneti iventar. I njega, takođe, treba očistiti i dezinfikovati. Veoma je važno posebnu pažnju obratiti i na hranu koja se takođe iznosi iz štale, a takva se hrane zatim spaljuje. Kod samog spaljivanja je važno voditi računa o mestu na kojem se spaljuje hrana. Nikako to sme da bude u neposrednoj blizini štale.

Dezinfekcija podrazumeva nekoliko faza

Da bi dezinfekcija štale bila uspešna potrebno je obaviti u nekoliko faza. Pre svega tu je mehaničko čišćenje koje podrazumeva kvašenje površina hladnom vodom, a zatim je potrebno te površine dobro izribati oštrim četkama, nakon čega se ponovo ispiraju hladnom vodom. Ovde je važno podsetiti na potrebu zaštite električnih vodova u objektu u kojem se vrši dezinfekcija, kako bi osigurali bezbednost lica koja čiste objekat. Nakon obavljenog mehaničkog čišćenja, sledi faza sušenja očišćene štale, a najbolje je da se štala suši prirodno, odnosno uz pomoć sunčeve svetlosti.

Nakon što je štala u potpunosti osušena, na red dolazi prskanje štale i rastvorom sredstva za dezinfikovanje i to nekoliko puta temeljno. Potpuno sušenje štale i opreme sprovodi se tek kada se sprovedu sve faze čišćenja i dezinfekcije, a tek nakon toga životinje mogu da se vrate u štalu.

Za dezinfikovanje se najčešće koriste hlorni kreč, krečno mleko i masna soda. Rastvor se priprema prema uputstvu s ambalaže i ne preporuča ga se pripremati "na svoju ruku".

Foto: bgstockphotos.com,visivasnc


Tagovi

Higijena Dezinfekcija Mikroorganizmi Štala Mehaničko čišćenje Hlorni kreč Masna soda


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta