Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovite namirnice
  • 25.03.2023. 07:30

Kozja surutka jača imunitet i poboljšava krvnu sliku

Mnogo je prednosti konzumacije, a zbog malog sadržaja kazeina mogu je piti i osobe koje su sklone alergiji i intoleranciji na mleko. Koristi se i u kozmetici.

Foto: Depositphotos/MadeleineSteinbach
  • 464
  • 79
  • 0

Kozja surutka je zdrav prirodni napitak. Nusproizvod je postupka proizvodnje sira. Tokom sirenja mleko se razdvaja na gruš ili skutu, i surutku, tečni deo. To je niskokalorični mlečni proizvod, a sadržaj kalorija je tri puta manji od onoga kod mleka. Međutim, bogata je raznim materijama izuzetne nutritivne vrednosti, posebno vitaminima C, B i E, mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, selen.

Cenjena je jer jača imunitet, poboljšava krvnu sliku. Odlikuje se većim sadržajem leucina, aminokiseline odgovorne za rast, oporavak mišića i poboljšanje celokupne fizičke kondicije. Zbog toga je popularna među sportistima.

Izuzetno lekovita

Mogu je konzumirati osobe sklone alergijama. Zbog minimalnog sadržaja kazeina većina osoba koje pokazuju alergiju ili intoleranciju na kravlje mleko može da je koristi uz konsultacije s lekarom. Ona podstiče stvaranje antioksidansa koji pomaže detoksikaciju u organizmu i smanjuje oksidativni stres. Preporučuje se kod problema s probavom, plućima, pomaže u procesu mršavljenja, a mogu je konzumirati osobe koje imaju dijabetes tip 2. Redovnom upotrebom pozitivno deluje na proizvodnju probavnih sekreta, što je izuzetno važno za gastritis, i dovodi do poboljšanja i normalizacije crevne mikroflore. Zbog visokog sadržaja proteina ne preporučuje se osobama koje imaju problema s bubrezima.

Kozja surutka je bogata materijama izuzetne nutritivne vrednosti (Foto: Foto: Bigstockphoto/vladko)

Uzima se oko 0,5 litara tokom dana. Najučinkovitija je da se pije ujutro, na prazan želudac, a sportistima i osobama koje redovno vežbaju da je uzimaju posle treninga. Prekomerna količina može dovesti do pojave dijareje. Kod problema s masnom jetrom dobro je pre doručka popiti dve čaše surutke uz smanjenje masnoća u hrani. Ne treba je piti duže od dve nedelje.

Upotrebljava se u kozmetici

Osim što kao prehrambena namirnica pročišćava organizam, povoljno deluje na kožu i kosu. Može da se koristi kao sredstvo za čišćenje lica, pomaže kod akni, depigmentacije kože i staračkih pega. Podstiče proizvodnju kolagena, koža postaje glatka, obogaćena vitaminima i zategnuta, fine bore nestaju, a ten postaje svežiji.

Piling za podmlađivanje

U dve kašike surutke dodajte jednu kašičicu taloga od kafe ili ovsenih pahuljica, a može da se doda malo soli i mlevene kafe. Ovom smesom laganim pokretima trljajte kožu lica, izbegavajte područje oko očiju. Nakon toga isperite toplom vodom i namažite hidratizirajućom kremom. Upotrebljava se dva puta nedeljno.


Tagovi

Surutka Kozja surutka Piling od surutke Vitamini u surutki Lekovitost surutke Lekovita surutka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.