Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja metana
  • 13.09.2015. 08:00

Krave će biti deblje i manje proizvoditi gasove?

Stručnjaci su otkrili da je korišćenje novog dodatka, ne samo smanjilo emisiju metana za 30 odsto, nego i uticalo na gojenje krava! One su bile za 80 odsto deblje nego u kontrolnoj grupi.

Foto: depositphotos.com/kokal
  • 587
  • 13
  • 0

Krave proizvode velike količine metana usled prirodnih telesnih procesa. Prethodni pokušaji da se izlučivanje metana stavi pod kontrolu rezultirali su mnogim negativnim nuspojavama. Međutim, čini se da će nova istraživanja naučnika dovesti do važnih otkrića.

Iako se često šali na temu da su krave glavni uzročnik metana, to je šala u kojoj ima i istine. Ipak, najveći uticaj na njegovu proizvodnju imaju energetske kompanije, bušotine nafte, iskopine uglja i prirodnog gasa - ali ni poljoprivreda nije daleko iza.

I do 200 litara metana dnevno

U oblasti poljoprivrede stočarstvo se smatra, odmah iza proizvodnje pirinča, glavnim krivcem za proizvodnju metana. Naime, samo mlečne krave mogu da proizvedu oko 200 litara metana dnevno. Međutim, to je prirodno ovoj vrsti. Krave, kao i mnoge druge životinje, u svojoj prehrani najviše koriste visokovoluminoznu hranu, ali ujedno i slabo hranljivu.

Obroci, koji se sastoje uglavnom od vlakana, teško su probavljivi. Stoga, da bi unele dovoljne količine energije, krave imaju više želudaca, a svaki sadrži određenu količinu vrednih mikroorganizama, koji razlažu vlakna i druge nesvarljive delove trave - a pri tome kao nusprodukt proizvode metan - na isti način na koji kvasci od šećera proizvode alkohol.

Oslobađanje metana - neprestanim podrigivanjem

Međutim, za razliku od alkohola metan u osnovi ne koristi nikome. Krave ga se rešavaju - neprestanim podrigivanjem.

Prethodni pokušaji da se prekine taj proces nisu bili uspešni, javlja modernfarmer.com. "Pojedini modeli uticaja na proces stvaranja CH4 bili su toksični za dobre mikrobe i za samu životinju, a imali su samo kratkotrajne pozitivne učinke", pisali su 2008. godine na poljoprivrednom odseku istraživačkog centra Pen Stejt. Ipak, novi tim sada ima novi sistem koji bi mogao da uspe tamo gde su drugi zakazali!

Tim je u ogled dodao dodatak metan inhibitora naziva 3-nitrooxypropanol ili 3NOP, koji je dodat u kravlju hranu. Ovaj sastojak neće sprečiti mikroorganizme u obavljanju njihovog posla ili suzbiti kravlje podrigivanje. Umesto toga, on samo utiče na poslednji korak u razgradnji hrane, a to je proizvodnja metana.

Smanjena emisija metana - a krave deblje

Stručnjaci su otkrili da je korišćenje novog dodatka ne samo smanjilo emisiju metana za 30 %, nego i uticalo na gojenje krava! One su bile za 80 % deblje nego u kontrolnoj grupi. Ova pojava ipak nije neobična - celi proces ispuštanja metana iz organizma uzrokuje trošenje energije kod krava, i bez njega se mogu lakše ugojiti. Naučnici tvrde da novo sredstvo nije uzrokovalo nikakve smetnje, bol ili neprijatnost kod životinja.

Ipak, preparat je još daleko od dobijanja dozvole za široku upotrebu, ali je stvarno obećavajući korak napred za smanjenje količine gasova koje u atmosferu ispuštaju krave.

Foto: depositphotos.com/kokal


Tagovi

Stočarstvo Krave Mikroorganizmi Emisija metana Proizvodnja metana Zagađenje atmosfere Razgradnja hrane


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.