Pretraživanje tekstova
Grupa naučnika već 20 godina provodi eksperimente sa dodacima koji se baziraju na biljnim, ali i sintetičkim dodacima, sa ciljem poboljšanja proizvodnje mleka te smanjenja emisija gasova u životnu sredinu.
Ekstrakt čili papričice u hrani za visokoproduktivne mlečne krave dovodi do toga da životinje ispuštaju manje metana, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Pen Stejt.
Reč je o ekstraktu, svojevrsnoj uljnoj smoli koji u kombinaciji sa uljem klinčića rezultira time da životinje efikasnije koriste energiju hrane čime se smanjuje ispuštanje metana iz buraga. Studija je objavljena u časopisu Journal of Dairy Science.
Dodavanje je posebno efektno kod mlečnih krava na vrhuncu laktacije.
I prethodna su istraživanja pokazala da biljni preparati mogu da modifikuju fermentaciju u najvećem predželucu kod krava, buragu.
Grupa naučnika već 20 godina sprovodi eksperimente sa dodacima koji se baziraju na morskim algama, ulju do luka i origana kao i sintetičkim, a sa ciljem poboljšanja proizvodnje mleka te smanjenja emisije u životnu sredinu sa mlečnih farmi.
Iako smanjenje emisije metana nije bio cilj ovog projekta, istraživači su izvestili da su se učinak i koncentracija metana kod krava u studiji smanjili za 11 odsto.
Tagovi
Burag Emisije metana Ekstrakt papričice Dodaci u ishrani Mlečne krave Povećanje mlečnosti
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!