Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radio aparat u štali
  • 12.12.2022. 10:30
  • Moravički okrug, Pranjani, Gornji Milanovac

Krave imaju istančan ukus za muziku - znamo po količini mleka?

Mnogo su mirnije kad imaju muziku, čim im ugasimo, one riču kao da su gladne, vidno su nezadovoljne, pojasnio je stočar iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 293
  • 64
  • 0

Prema brojnim svetskim istraživanjima, dokazano je da krave daju više mleka, ako slušaju muziku. Da ovo nije samo puka teorija, već i činjenica dokazana u prkasi najbolje pokazuje primer sa farme Stevana Ivanovića iz sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca. On svojim kravama pušta muziku sa radija, a one mu daju još više mleka, piše RINA. Ipak, ne reaguju tako dobro na svaki žanr i pesmu, već i one imaju svoje omiljene hitove.

"Neki puštaju Baha, neki Betovena, Mocarta, mi ovde stanicu na radiju podešavamo na narodnu muziku. Čini mi se da više vole instrumental, nego pesmu sa tekstom. U našoj štali nikada nije bilo manje od 10 grla, od toga i živimo, pa smo im obezbedili i lagodnost u vidu muzike", rekao je Ivanović za ovu agenciju.

Merilo njihovog prinosa jeste muzilica, a ovaj domaćin je zadovoljan količinom mleka koje njegove krave daju. Smatra da osim što im muzika prija i daju više mleka, ona utiče da budu mirnije i druželjubivije, piše dalje Toppress.

"One vole da čuju oko sebe neke glasove. Tako se navikavaju na buku, ne skaču i ne beže dok se muzu. Mnogo su mirnije kad imaju muziku, čim im ugasimo, one riču kao da su gladne, vidno su nezadovoljne. Čini mi se kada bi im taj vid ugođaja ugasili, to bi za njih bilo kao kazna", pojasnio je Ivanović.

Muzika usrećuje krave, a šta je sa stočarima?

Podsetimo, u još nekim šumadijskim selima postoji običaj da se kravama pušta muzika sa radio aparata. Tomislav Radonjić iz Bara kod Kragujevca svojim grlima postavio je tranzistor kojih ih skoro 24 sata uveseljava rok i pop numerama. Tvrdi da se takođe uznemire kad im isključi radio i počnu da riču. Ovu metodu smirivanja krava video je u Vojvodini i preneo u Šumadiju. 


Tagovi

Krave Radio aparat Tranzistor Muzika u štali Veći prinos mleka Stevan Ivanović Tomislav Radonjić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...