Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virtuelne krave
  • 28.11.2019. 19:00
  • Moskva, Rusija

Krave koje nose VR naočare daju više kvalitetnijeg mleka

Radi se o globalnom trendu digitalizacije i u poljoprivrednom sektoru. Ruski proizvođači mleka ne zaostaju za svetskim standardima pa su spremni da ponude tržištu nova rešenja.

Foto: msh.mosreg.ru
  • 404
  • 67
  • 0

Krava na zelenom pašnjaku, obasjana suncem, pase mirisnu travu i udiše svež planinski vazduh - ovako svi zamišljamo prirodni uzgoj krave koja će dati ukusno mleko i meso. 

Stvarnost za većinu krava, a onda i nas potrošača uglavnom je drugačija. Krave se uglavnom uzgajaju u zatvorenim ili poluotvorenim farmama, na nekoliko kvadratnih metara, okružene sivim betonom. 

Međutim, kako je nauka pokazala da srećne krave daju finije i kvalitetnije mleko i meso, ruski poljoprivrednici udružili su se sa IT sektorom i osmislili virtuelne naočare koje kravama prikazuju virtualnu stvarnost - zelene pašnjake pune sunca. 

VR naočare promoviše moskovsko Ministarstvo poljoprivrede i hrane

Prototip naočara za virtuelnu stvarnost testiran je na farmi u Moskovskoj regiji radi poboljšanja uslova za krave. Radi se o globalnom trendu digitalizacije i u poljoprivrednom sektoru. Ruski proizvođači mleka ne zaostaju za svetskim standardima i spremni su da ponude tržištu nova rešenja, stoji na stranicama Ministarstva poljoprivrede i hrane Moskovskog regiona. 

Uz uobičajene uslove držanja stoke, sve se više obraća pažnja na emocionalno stanje životinja. Primeri mlečnih farmi po svetu pokazuju da se količina, ali i kvalitet mleka povećava u mirnoj atmosferi. 

Tako američki farmeri u štale ugrađuju automatske rotirajuće četke koje "glume" masera. U ovom ministarstvu kažu kako se u Evropi koriste robotski sistemi kako bi osigurali stoci što više slobode kretanja. U moskovskim predgrađima proizvođači kravama puštaju klasičnu muziku. 

Jedinstven program simulacije letnjeg polja

Na Univerzitetu Vageningen u Holandiji, proučavali su uslove okoline i zaključeno je da oni imaju značajan uticaj na zdravlje krava, ali i na kvalitet i količinu proizvedenog mleka. Ovo otkriće potvrđuju i istraživači Škotskog ruralnog fakulteta. Na osnovu intervjua sa poljoprivrednicima koji koriste različite sisteme za poboljšanje dobrobiti stoke, zaključeno je kako takvi uslovi imaju pozitivan učinak na kvalitet mleka. 

Programeri studija virtuelne realnosti u saradnji sa veterinarima i savetnicima iz proizvodnje prilagodili su VR-naočare za ljude, uzimajući u obzir strukturne karakteristike glave krava. Na osnovu brojnih studija vida goveda, pokazujući kravama koje bolje percipiraju nijanse crvenog dela spektra i slabije zelene i plave tonove, tvorci VR stvorili su jedinstven program simulacije letnjeg polja.

Poboljšana tehnologija trebala bi da utiče na čitavu industriju. Tokom prvog testa stručnjaci su zabeležili smanjenje anksioznosti i porast celokupnog emocionalnog raspoloženja stada. Uticaj VR naočara na proizvodnju mleka krava pokazaće se daljom sveobuhvatnom studijom. 


Tagovi

VR naočare Simulacija Kvalitet mleka Količina mleka Tehnologija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]