• Stočna hrana
  • 27.09.2021. 07:30

Krompir u prahu kao jeftina alternativa u proizvodnji stočne hrane?

Naučnici su otkrili da se sušeni krompir može koristiti kao jeftiniji izvor energije u stočnoj hrani i to u količini od 30 odsto u koncentratima za ishranu.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 181
  • 31
  • 0

Naučnici sa pakistanskog Univerziteta za poljoprivredu u Fajsalabadu (UAF) otkrili su da se sušeni krompir u prahu može koristiti kao jeftiniji izvor energije u stočnoj hrani. Reč je o količini od 30 odsto u koncentratima za ishranu preživara, a kako istraživanje pokazuje, bez ikakvih negativnih efekata, piše potatopro.

Eksperiment je sproveden kako bi se istražio hranidbeni potencijal otpada od ove vrste povrća u prehrani bivola. Profesor Ikrar Ahmad Kan kazao je da u toj zemlji postoji jaz između ponude i potražnje stočne hrane, a kako bi se tamošnji stočari nosili s tim nedostatkom, potrebno je povećati njenu dostupnost.

Koje su još alternative žitaricama?

Stoga su naučnici sa ovog univerziteta istražili korišćenje nekonvencionalnih izvora ove vrste hrane. Tu su još pulpa šećerne repe, ali i citrusa, stelja u proizvodnji brojlera kao i kuhinjski otpad. Dokazano je da su bogati proteinima, energijom i mineralima te da se mogu koristiti u ishrani preživara.

Pakistanska proizvodnja krompira se kreće oko 4,6 miliona tona, a neke krtole nisu prikladne za prodaju jer su presitne. Upravo bi se one mogli sušiti i prodavati na veliko za upotrebu u stočnoj hrani. Takođe, tokom prerade odbaci se velik deo krompira, pogotovo kora koja se takođe može iskoristiti.

Još jedan od autora studije, profesor dr. Kamar Bilal rekao je da je koncentrat sušenog krompira ekonomičan izvor energije u poređenju sa žitaricama pa da zbog visoke cene kukuruza na tržištu on predstavlja jeftiniju alternativu.


Tagovi

Stočna hrana Ishrana stoke Sušeni krompir Koncentrati Otpad


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Medu mladog pčelara Dušana Stanojevića i njegovog oca Momira iz Jastrebca, kod Bujanovca, proizvedenog na 800 metara nadmorske visine u ekološki čistoj sredini niko ne može da odoli.