Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životinja
  • 09.03.2022. 07:30

Krpelji mogu da izazovu pomor jagnjadi i koza

Što su životinje zapuštenije, prljave, nad kojima se ne sprovode se profilaktičke mere, ne hrane se dobro, puštaju se na ispašu gde je mnogo grmlja i zaraslih površina, to je više krpelja.

Foto: Depositphoto/THPStock
  • 623
  • 52
  • 0

Stočari, vlasnici kućnih ljubimaca, planinari, lovci i svi koji su u kontaktu sa prirodom se veoma često susreću sa krpeljima. Proleće i početak leta je vreme kada oni postaju veoma aktivni. Imaju povoljnu temperaturu i dovoljno vlage.

Postoji veliki broj različitih krpelja koji imaju svoj areal rasprostranjenosti. Osim što sišu krv, oni prenose mnogobrojne uzročnike bolesti. Kada nam je fokus na životinjama, najviše su ugrožene životinje na paši, a zatim psi i mačke. Pored Lajmske bolesti i krpeljnog meningoencefalitisa, prenose babeziozu, Mediteransku pegavu groznicu, anaplazmozu, pijemiju i druge.

Ovce i koze najugroženije

Da su veoma opasni za ovce i koze govori podatak da prenošenjem prouzrokovača oboljenja mogu izazvati pomor mlade jagnjadi i koza. Oni ih na taj način zaraze bakterijama što dovodi do pojave uginuća. Kod starije jagnjadi može preći u hronično stanje jer zbog bakterijske infekcije dolazi do taloženja gnoja. 

Vuna i dlaka kod ovaca i koza ima zaštitnu ulogu, ali je idealna da se krpelji zavuku i ostanu neprimećeni. Na jednoj životinji možemo pronaći čak nekoliko različitih vrsta ovog insekta. 

Pri prolećnom puštanju na pašu one prolaze kroz visoku travu i grmlje gde se ovi paraziti skrivaju. Osim direktnog kontakta, mogu se preneti sa životinje na životinju. Njihov broj se povećava kako se smanjuje kvalitet držanja. Što su životinje zapuštenije, prljave, nad kojima se ne sprovode se profilaktičke mere, ne hrane se dobro, puštaju se na ispašu gde je mnogo grmlja i zaraslih površina, to je više ovih prouzrokovača bolesti.

Krpelji se skrivaju u visokoj travi i grmlju (Depositphotos/wrangel)

Kada su prisutni na telu ovaca i koza, one se trljaju po objektima, stablima, grizu mesta koja ih svrbe, dolazi do opadanja vune ili dlake. Na površini kože se formiraju "ćelava mesta", a takva koža je iritirana, crvena, otekla, izgrebana. Brzo mogu prekriti telo životinje, jer se brzo razmnožavaju. Veliki broj na jedinki uzrokovaće gubitak apetita i smanjenje imuniteta. Jagnjad i mlada grla koja se uzgajaju za prodaju gube na težini.

Preventivne mere i suzbijanje krpelja

Najvažnije je ustanoviti na kojoj parceli ili mestu životinje dolaze u kontakt sa ovim parazitima. Vole gustu vegetaciju i potrebna im je vlaga. Najčešće se problem javlja oko živica, na uglovima parcela, senovitim mestima obraslim gustom vegetacijom, na ivici šuma. Ako je moguće, potrebno je redovno sređivati i kositi pašnjake i živice.

Suzbijanje se radi veterinarskim lekovima, a mogu da se koriste i metode koje stočari primenjuju od davnina.

Koriste se razni lekovi koji se primenjuju na površini kože bilo u obliku spreja, praha ili tečnosti. Kada takvi tretmani ne daju rezultate, koriste se oni u vidu vakcina.

Kvalitet držanja životinja je najvažniji (Foto: Depositphotos/dmbaker)

Može se mehanički odstraniti kad je u pitanju manji broj uz sprovođenje veterinarskih uputstava.

Životinje se mogu tretirati aromatičnim uljima kao što je lavanda ili geranijum. Posebno treba pažnju posvetiti području između nogu, na delovima nogu sa unutrašnje strane gde nema vune i iza ušiju.

U prodaji se mogu naći i eko proizvodi za ovu namenu, a napravljeni su na bazi kokosovog, ulja uljane repice, jojobe i drugih biljnih ulja, voćnih kiselina i drugih materija. Njihova je prednost što imaju ugodan miris i lako se primenjuju.


Tagovi

Krpelji Krpelj na ovci Krplje na kozi Zaštita od krpelja Lajmska bolest Pomor


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.