Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 18.01.2020. 09:00

Lideri u proizvodnji mleka uništavaju male proizvođače?

Proizvodnja mleka u Francuskoj koncentrisana je oko tri glavna proizvođača što uništava one male, a prema broju počinjenih samoubistava među poljoprivrednicima, mlekari su najviše zastupljeni.

Foto: Pixabay/Jan Nijman
  • 366
  • 56
  • 0

Mlekarska industrija Francuske koncentrisana je oko tri glavna proizvođača koji se vode politikom niskih cena što ih svrstava iznad globalnih konkurenata i jedan je od glavnih uzroka osiromašenja malih proizvođača kojima se proizvodnja ne isplati.

Glavnih svetskih proizvođača mleka je 13, nakon SAD, Indije, Brazila i Nemačke, Francuska zauzima 5. mesto. Njena mlečna industrija ima konkurentne prednosti u odnosu na ostale države, pokazala je studija koju je za France Agrimer (nacionalna kancelarija za poljoprivredne i proizvode iz mora) sprovela konsultantska kompanija Agrex. Rezultati su iznenadili brojne francuske mlekare čije prodajne cene ne omogućavaju pokrivanje troškova proizvodnje.

Stopa samoubistava među francuskim poljoprivrednicima veća je za 20% od proseka

Na njihove probleme ukazuje i to da su mlekari prema broju počinjenih samoubistava među poljoprivrednicima najviše zastupljeni, što pokazuje i studija Mutualité Sociale Agricole (MSA) objavljena u septembru 2019. godine.

Lideri u proizvodnji mleka

Studija je pokazala i da je u Francuskoj snabdevanje mlekom u rukama tri najveća lidera: Lactalis, Sodiaal i Eurial, piše euractiv. Do 2018. godine imali su tržišni udeo od preko 52%, što je postotak koji objašnjava postupno osiromašenje i uništavanje manjih proizvođača.

Francuzi su vodeći svetski potrošači mlečnih proizvoda po glavi stanovnika, istraživanja su stalna, zdravstvene kontrole rigorozne, a mogućnost pronalaska novih prodajnih mesta takođe je glavna briga za zemlju. Tri spomenuta distributera imaju desetak kombinovanih objekata u zemljama u razvoju, što im olakšava izvoz.

Osiromašeno mleko 

Međutim, polovina mleka za konzumaciju u Francuskoj je osiromašena jer se uklanjaju neke njegove komponente kao što su belančevine i masti, a sve kako bi se povećao profit, na štetu kvaliteta proizvoda.

Međutim, glavni problem je velika konkurentnost francuskog mleka koja negativno utiče na tržište i ozbiljno dovodi u pitanje održivost modela. Takođe postavlja i pitanje cilja - da li poljoprivredni sektor treba da zaradi novac tako što će da organizuje konkurentnu industriju ili treba da nahrani Evropljane i da razvija teritoriju?  


Tagovi

Francuska Mleko Mlekarstvo Lideri Konkurentnost Troškovi proizvodnje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u