Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oživljavanje stočarstva
  • 10.09.2015. 14:30

Mitros pokreće proizvodnju krajem godine

Sa nultom proizvodnjom Mitros će početi do kraja godine, a to će trajati tri meseca, nakon čega počinje i proizvodnja namenjena izvozu. Sa početkom proizvodnje očekuje se i masovnije zapošljavanje.

  • 1.188
  • 559
  • 0

Sremski i mačvanski stočari ohrabreni su poslednjim informacijama koje stižu iz Mitrosa. Naime, proizvodnja će, kako potvrđuju iz lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici, početi krajem godine.

Vrednost ukupne investicije - 20 miliona evra

Do tada će biti završeni radovi na rekonstrukciji nekadašnjeg sremskog giganta, koji je sredinom januara ove godine prodat austrijskoj kompaniji Gierlinger holding za 800.000 evra. Radovi na rekonstrukciji počeli su u aprilu, a vrednost ukupne investicije u ovaj nekadašnji sremski mesni gigant iznosiće oko 20 miliona evra.

Tri meseca nulte proizvodnje, a onda - izvoz

Vladimir Petković
Vladimir Petković, načelnik

Gradske uprave za urbanizam Sremske Mitrovice

Sremskomitrovački Mitros je poslednjih nekoliko godina bio u stečaju, a prodaja autrijskoj kompaniji bila je prvi korak ka ozdravljenju sremskog stočarstva, ali i ponovnom upošljavanju radnika, kako novih, tako i onih koji su nekada radili u Mitrosu. Da je proizvodnja izvesna, potvrđuje i Vladimir Petković, načelnik Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica.

"Sa nultom proizvodnjom Mitros će početi do kraja godine. To će trajati tri meseca, što je i zakonska obaveza, a nakon tog vremenskog perioda, dakle u februaru mesecu, počeće i proizvodnja namenjena za izvoz. Početak proizvodnje, takođe znači i masovnije zapošljavanje", kazao je Vladimir Petković.

Mitrovčani posetili pogon u Bukureštu

Petković je prošle nedelje bio u zvaničnoj poseti pogonu Gierlinger holding u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu u kojem se nalazi jedan od tri pogona za proizvodnju te kompanije. Cilj ove posete bio je da se predstavnici Sremske Mitrovice upoznaju sa načinom proizvodnje, opremom i postrojenjima, kako bi imali uvid u to kako bi proizvodnja u Mitrovici trebalo da izgleda i funkcioniše.

"Pogon u Bukureštu je proširen i tamo trenutno radi oko 550 zaposlenih. Prema onome što sam ja mogao da vidim i da zaključim, jeste da je pogon u Sremskoj Mitrovici veći pa očekujem veću proizvodnju i broj zaposlenih nego u rumunskoj ili mađarskoj fabrici", rekao je načelnik Petković.

Za početak planirano 1.200 kooperanata

Prilikom preuzimanja Mitrosa, austrijska kompanija najavila je početak rada za oktobar, međutim, zbog neplaniranih radova na rekosntrukciji fabrike, taj rok je pomeren za kraj ove godine. Najavljena je i saradnja sa oko 1.200 kooperanata za početak, da bi se taj broj vremenom povećavao. U prvoj godini rada, dnevno bi u Mitrosu trebalo da se preradi 1.000 svinja, a da svake naredne godine taj broj bude za 1.000 veći, dok se ne dođe do prerade 5.000 svinja dnevno.

“Plan novog vlasnika Mitrosa je dobar vetar u leđa nama koji se bavimo stočarstvom. Nekada smo sve što imamo u oborima prodavali Mitrosu, novac dobijali na vreme i imali dobru zaradu. Nadam se da će ponovo biti tako i da će stočarstvo u našem regionu ponovo biti na prvom mestu, kaže Bora Slepčević stočar iz Buđanovaca.


Tagovi

Mitros Početak proizvodnje Kooperanti Svinje Zarada Zapošljavanje Rumunija Bukurešt Sremska Mitrovica Mesni gigant Vladimir Petković Stočari Zapošljavanje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".