Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska proizvodnja
  • 01.06.2019. 10:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Rastina, Sombor

Mladi poljoprivrednici se u Rastini sve više bave stočarstvom

Ovo malo selo ima samo 320 stanovnika, ali ipak u ovom mestu ima oko 15 poljoprivrednih proizvođača, koji se bave isključivo stočarskom proizvodnjom.

Foto: Vedran Stapić
  • 234
  • 31
  • 1

Sve veći broj mladih poljoprivrednika odlučuje se da unapredi i razvije svoja gazdinstva. Klasična ratarska proizvodnja kombinuje se (ili dopunjuje) sa stočarskom i ovo je model koji se primenjuje u selu Rastina, u opštini Sombor.

Ovo malo selo ima samo 320 stanovnika, ali ipak u ovom mestu ima oko 15 poljoprivrednih proizvođača, koji se bave isključivo stočarskom proizvodnjom. Jedan od njih je i Nenad Đerić. On je ovde odrastao i nakon završetka srednje poljoprivredne škole, znao je da je njegov, ali i život njegove porodice, vezan za Rastinu.

Oslanjaju se na pomoć države, za podsticanje stočarstva

Ovaj poljoprivrednik trenutno u tovu ima 45 bikova. "Kao mali zavoleo sam poljoprivredu, mehanizaciju i sve što je vezano za selo. Najviše me interesuje mehanizacija i imam dosta iskustva sa obrađivanjem zemlje i suvim ratarenjem", kaže Đerić. Pre godinu dana, ovaj poljoprivrednik odlučio se da pređe na stočarstvo. "Država tu malo pomaže. Ima subvencionisanih kredita, obećava se povoljniji otkup stoke i može se lakše doći do državne zemlje", objašnjava on. 

"Kada bi čovek sve stavio na papir, tu nema računice, ali uvek nešto ostane i na puno komada, to je ipak nešto. Ukoliko i deca prihvate ovaj posao, planiram i proširenje", napominje poljoprivrednik.

Mladi nastavljaju proizvodnju svojih roditelja

Dosta poljoprivrednika nastavlja proizvodnju kojom su se bavili i njihovi roditelji. Jedan od njih je i Mane Prica, koji je nastavio da se bavi proizvodnjom mleka, prenosi RTV.

"Roditelji su imali dve, tri muzne krave. Ja sam sada proizvodnju proširio na 23 muzne krave. Dobra stvar u ovome je to što se zaradi neki dinar, uglavnom svaki dan", objašnjava Prica. 

Malo je neizvesno oko pitanja cene mleka. "Nikada nije jasno kolika će biti cena, oni određuju da li je to 20, 30 dinara. Ipak, ja volim stoku i više volim raditi oko stoke nego da idem na njivu", dodaje on.

Malo selo puno mladih stočara

Stariji meštani sela pamte vreme kada je radila seoska zadruga, a proizvodnja junadi i tovljenika, bila ozbiljan posao u selu. Danas je situacija malo drugačija, mladi poljoprivrednici u Rastini, nakon dužeg niza godina, ponovo pune štale i svinjce.

"Utovar svinja bio je svake ili svake druge nedelje, a utovar junadi četiri do pet puta godišnje, po 100 ili 150 junadi. Uz tri velika proizvođača bikova, ima njih sedam, osam koji se uz tov bikova, bave i proizvodnjom mleka, Imamo i jednog mladića koji je krenuo sa proizvodnjom prasadi", priča Jovan Vukobratović, predsednik Udruženja penzionera u Rastini.

Rastina je najmanje somborsko selo, uz samu granicu sa Mađarskom. Pošta i lekari rade samo tri dana u nedelji, ali uz sve te činjenice, Rastina je selo koje ima mlade i vredne poljoprivrednike.


Izvori

RTV


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Stočarska proizvodnja Proizvodnja mleka Selo Rastina Nenad Đerić Mane Prica Jovan Vukobratović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.