Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi stočar
  • 25.05.2022. 12:00
  • Mačvanski okrug, Lozničko polje, Loznica

Mlečno govedarstvo i tov bikova - jedno drugom infuzija?

Od mlečnog govedarstva imam sigurnu paru svakog meseca, iako je mnogo velika obaveza. Naplaćeno mleko podmiruje troškove kuće, a od bikove kupujemo mehanizaciju i slično, kaže mladi stočar Lazar Sladaković.

Foto: Vladimir Nikolić
  • 915
  • 354
  • 0

Mladi stočar Lazar Sladaković iz Lozničkog polja je odrastao uz generacije koje su se bavile govadarstvom. Vremenom su povećavali broj stoke, objekata i modernizovali mehanizaciju kako bi sebi olakšali rad. Na muži imaju trenutno 10 krava, a u tovu preko 80 bikova simentalske rase. Žensku telad ostavljaju, mušku tove i po potrebi dokupljuju.

"Oko 200 litara mleka dnevno imamo. Predajem Imlek-u. Na cenu repromaterijala i ulaganja - cena mleka bi trebalo da bude duplo skuplja. Sad Imlek plaća 54 dinara", kaže Sladaković i smatra da je to tek "da se zakrpe rupe".

I pored svih teškoća, Sladaković je zadovoljan stočar

Obrađuju oko 90 ha, što kukuruza, soje, pšenice i ječma, a lucerke imaju 10 ha, tako da su sa hranom za stoku obezbeđeni. Nešto se malo proda, a za nešto i zameni. U tovu, bikovi budu do 12 meseci, a prodaje ih kupcu sa Uba.

"Od mlečnog govadarstva imam sigurnu paru svakog meseca, iako je mnogo velika obaveza. Naplaćeno mleko podmiruje troškove kuće, a od bikove kupujemo mehanizaciju i slično", kaže Sladaković.

Više u narednom prilogu:

 


Foto prilog


Tagovi

Tovno govedarstvo Lazar Sladaković Mlečno govadarstvo Tov bikova Cena mleka


Autor

Vladimir Nikolić

Više [+]

Novinar emisije Farma