Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni stres
  • 25.06.2021. 14:00

Na temperature iznad 30°C najosetljivije mlečne krave

Da bi izbegli toplotni stres, stoci na otvorenom treba postaviti pojilišta koja se svakodnevno snabdevaju svežom vodom. 

Foto: Depositphotos/SandraBurm
  • 107
  • 5
  • 0

Visoke temperature koje nas prate već danima, osim na ljude, štetno deluju i na domaće životinje kojima usled dugog izlaganju suncu i vrućinama preti opasnost od toplotnog stresa.

"Za vreme ispaše treba ih držati u hladovini, a dobro bi bilo napraviti i nekakvu nadstrešnicu“, ističe Branko Kolak, jedan od uzgajivača holštajn goveda. 

Na temperature iznad 30°C, kaže, osetljive su sve životinje, ali nekako najviše preživari i to mlečne krave.

"Pri visokim temperaturama troše više energije što se odražava na njihovu proizvodnju mleka, koja može biti manja i do 20 odsto“, napominje. 

Kada je reč o svinjama, trebalo bi znati da se one hlade isključivo putem disanja, jer nemaju znojne žlezde, a i znaju same da potraže pomoć tako što će kopati dok ne naiđu na hladniju zemlju ili se valjati u fecesu i urinu.

Osigurajte dovoljne količine vode

Bez adekvatnog snabdevanja svežom vodom stoka često koristi i neadekvatne izvore kao što su otvoreni vodotoci ili bare. Oni su u letnjim mesecima posebno opasni jer je izmena vode slaba, ona je ustajala i topla što dovodi do razvoja raznih probavnih smetnji.

Da bi se to izbeglo, stoci na otvorenom treba postaviti pojilišta koja se svakodnevno dopunjuju svežom vodom

Što se tiče ishrane, nju, savetuje Kolak, treba obaviti dva puta dnevno.

"Po vrućinama životinje nemaju volju da jedu, samo traže što više vode“, dodaje. 

Olakšati im se može i tako da se pojača rad ventilatora u objektu ili stvore uslovi za efikasnu prirodnu izmenu vazduha, otvaranjem prozora i vrata, ali u kraćim intervalima, kako bi se izbegao isto tako štetna promaja.

Simptomi toplotnog stresa

Stručnjaci apeluju i na oprez prilikom transporta žive stoke, pogotovo tovnih svinja. Ako su one zbijene u vozilu, a temperature visoke, dolazi do prekomernog zagrevanja krvi kod životinja. Stoga u danima kao što su ovi, svinje, a pogotovo tovne, treba prevoziti isključivo noću i ujutro.

Prvi vidljivi simptomi toplotnog stresa su slabija konzumacija hrane, veće potrebe za pitkom vodom, te opadanje proizvodnje mleka i slabiji prirast. Životinje počnu da se zanose i teturaju, nakon čega obično padaju. 

Takođe, povišen im je i puls, slabo čuju, disanje je plitko, a telesna temperatura povećana. 

Ako im se ne pomogne, smrt može nastupiti odmah ili za nekoliko sati. Životinje koje su doživele toplotni udar treba polivati i trljati hladnom vodom i tako pokušate da snizite povišenu telesnu temperaturu.


Tagovi

Visoke temperature Stoka Branko Kolak Voda Toplinski stres Miro Bulj


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj radnji nastaje jedan proizvod utemeljen još 1569. godine i svojevrsni je brend zapada BiH, a kupuju ga i u Srbiji ;) Uskoro priča iz Varcar Vakufa, danas se ne zove tako :D