Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži bik
  • 18.09.2021. 17:00
  • Rasinski okrug, Aleksandrovac

Najteži bik na Sajmu Miško ima 1.980 kilograma

Kako saznajemo, svog bika aleksandrovački stočar neće dati na klanje, već ako ima neko zainteresovan ko bi ga kupio i nastavio dalju brigu o njemu - prodao bi ga. Cenu nije hteo da precizira.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 4.477
  • 1.386
  • 0

Na 88. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu najteži bik proglašen je Miško, simentalske rase, vlasnika Dušana Pribakovića iz Aleksandrovca. 

U kraju koji je poznat po voćarstvu, a pre svega vinogradarstvu Pribaković je jedan od retkih koji se bavi stočarstvom. Na svojoj farmi trenutno ima 100 grla, a kaže da nema konkurenciju kad je u pitanju tov bikova u krugu od 100 kilometara.

"Otac mi se bavio stočarstvom i ja sam samo ovo nasledio", kaže za Agroklub Pribaković i kaže da proizvode hranu za stoku na svojih 60 ha.

Na putu malo kalirao

Miško, koji je star tri godine, ima 1.980 kilograma, a do ove kilaže, kaže Pribaković, nije toliko došao posebnim hranjenjem, koliko se kao tele već "izdvojio" od ostalih grla u grupi.

"U boksu je bilo 20 komada, Miško se izdvojio od svih njih, jer je u startu bio teži 300-400 kilograma. Genetika je ta koja je broj jedan, a sve ostalo je hrana i zdravlje. Malo je to muka othraniti, ali eto, trudili smo se."

Miško se po kilaži još kao tele izdvajao

Inače, Miško je kod vlasnika merio 2.060 kilograma, ali veruju da malo pod uticajem stresa i puta je kalirao na 20 kilograma manje od dve tone.

"Miško i ja smo putovali 5,5 sati. Odlično je podneo put, non-stop je stajao", kaže vlasnik ovog bika.

Na ispustu, a u štali na zemljanoj podlozi

Pošto treba "nositi" na nogama skoro 2.000 kilograma, zdravlje zglobova često može biti problem kod "teškaša". Međutim, Pribaković je razbio beton u štali u kojoj je Miško, tako da je sada na zemlji. Takođe, tokom uzgoja, imao je ispust i slobodno se šetao u ograđenom prostoru.

"Tu se sretao sa mnogo naroda. Postao je ljubimac mnogih ljudi, koji dolaze nedeljno ili kad imaju slobodno vreme da ga gledaju, da vide kako je Miško, šta radi Miško."

Miškova rakija

Kako saznajemo, svog bika aleksandrovački stočar neće dati na klanje, već ako ima neko zainteresovan ko bi ga kupio i nastavio dalju brigu o njemu - prodao bi ga. Cenu nije hteo da precizira.

"Nemamo neku cenu, a on na kilo mnogo vredi", rekao je kroz smeh naš sagovornik.

Od 80-tih godina, kaže Pribaković, nikada nije bila prazna njihova farma, pa neće ni sada, uprkos mnogim izazovima u srpskom stočarstvu, a pre svega mislimo na cenu žive vage. Probali su sa uzgojem i drugih rasa, ali su ipak ostali verni domaćem simentalcu. Svoja grla prodaju klaničarima, a prošle godine su izvozli u Crnu Goru.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Najteži bik na sajmu Bik Miško Dušan Pribaković Simentalac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić