Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekat
  • 09.07.2024. 16:00
  • Murari, Motovun

Najveća farma crnih angusa u Istri jedina na svetu u ishranu goveda uvela konoplju

Uz standardnu ishranu, veći deo dohrane čini konoplja što je prema prvim analizama pokazalo veoma pozitivan uticaj na kvalitet i nutritivnu vrednost mesa, čulo se na prezentaciji "Murari Green Angus" projekta.

Foto: Marinko Petković
  • 193
  • 36
  • 0

Prvo predstavljanje "Murari Green Angus" (Murari zeleni angus) projekta kompanije Hemp Histrica iz istarskog sela Murari, gde se nalazi velika farma sa 160 crnih angusa i 40 boškarina i 10 ha povrća, održano je u podnožju Motovuna u novoj vinariji Tomaz.  

"Firma poseduje farmu na kojoj uzgaja industrijsku konoplju. Uz nju uzgajaju i crna angus goveda koja su vlasnici sami birali na licenciranoj farmi u Irskoj i transportovali ih na ovo istarsko zemljište. Radi se o najvećoj farmi crnih abgusa u Istri i jedinoj u svetu koja je u ishranu svojih goveda uvela konoplju", kazala je direktka kompanije Rafaela Babić, dok smo obilazili veliku farmu sa 10 zaposlenih gde polovina brine o govedima.

Od toga ih je 60-ak u sistemu krava-tele na obližnjim pašnjacima, ali i poneka ovca, magarci i kunići.   

Ideja o revitalizaciji stočarstva u Istri   

Prema njenim rečima, počeli su pre tri godine sa istarskim boškarinima, ali su se brzo okrenuli svetski poznatoj rasi goveda. Uz standardnu ishranu, veći deo dohrane čini konoplja, što je prema prvim analizama pokazalo veoma pozitivan uticaj na kvalitet i nutritivnu vrednost mesa, ističe Babićeva.

Kako se čulo, idejni začetnik celog projekta i stručni savetnik je Karlo Kovačić, a reč je i o projektu na svetskom nivou jer, koliko znaju, niko u svetu goveda ne hrani konopljom.

"Krenuli smo sa idejom da pokušamo da revitalizujemo stočarstvo u ovim našim krajevima. Odlučili smo da sa konopljom razvijamo gastronomiju", rekao je Kovačić na prezentaciji projekta. 

 Cela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mestu Murari

Kako je pojasnio, uključivanjem konoplje u ishranu grla pokušaće da dobiju veću koncentraciju omega 3 masnoća i time povećaju kvalitet mesa. S obzirom na to da konoplja ima veliki proteinski udeo u biomasi, uticaće na sam razvoj strukture mesa.

"Krajnji cilj ovog projekta je terapeutsko meso", kazao je. 

Konoplja u stočnoj hrani čini 30 odsto

Inače, ova svetska priča predstavlja spoj tradicionalne izvrsnosti crne angus rase i savremenih metoda uzgoja koje koriste industrijsku konoplju kao ključnu komponentu ishrane. Konoplju proizvode na osam hektara, a udeo u ishranu goveda čini 30 odsto. Rezultat toga je meso vrhunskog kvaliteta, bogatog ukusa i visoke nutritivne vrijednosti. Cela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mestu Murari. Jedna od ključnih karakteristika mesa je izbalansirana količina intermuskularnog masnog tkiva koja mesu pruža sočnost i bogat ukus.

Sprovedenom analizom pokazalo se da je meso goveda hranjenog konopljom još bogatije Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama, dakle bogatije nutritivnim vrednostima. Uzgoj crnih angusa hranjenih konopljom osigurava ne samo visokokvalitetno meso, već i etički održiv pristup poljoprivredi. Goveda su na slobodnoj ispaši, hrane se prirodnom travom, žitaricama i konopljom, što osigurava idealni balans ukusa i teksture, a istovremeno doprinosi očuvanju okoline. Ceo projekat i podršku od samog početka pružila je i Agencija za ruralni razvoj Istre AZZRI, pogotovo oko posebnih rezova stejkova.

Ovo je početak priče o povećanju kvaliteta mesa i veliki korak prema menjanju gastronomske ponude u Istri. Hemp Histrica postala je svetski pionir u otkrivanju uključivanja konoplje u unapređenje kvaliteta mesa crnih angus goveda, zaključuju naši domaćini.


Foto prilog


Tagovi

Projekt Crni angus Ishrana konopljom Kvalitet mesa Istra


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka, prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas izveštava za brojne medije. Predsednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.