Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Appaloosa
  • 18.12.2022. 18:00

Neobični pegavi konji: Tri su najpoznatije rase

Jedinstvene pege su znak odsustva bele boje, a tamne predstavljaju "pravu boju" pa će tako crni konji imati crne pege. Tri su najpoznatije rase

Foto: Depositphotos/virgonira
  • 323
  • 38
  • 0

Pegavi konji su oduvek plenili pažnju svojim izgledom, a posebno je to slučaj sa onima koji svojom bojom podsećaju na leoparda ili psa dalmatinca. Uzorak se zvanično zove appaloosa i uključuje različite fenotipove, od minimalne do potpune zastupljenosti i belog izgleda.

Odgovorna je genetika

Za sve konje je karakteristično da imaju pege oko njuške, očiju, na unutrašnjoj strani ušiju, genitalijama, a ređe se javlja šarena obojenost kopita. Međutim, da bi konj bio prihvaćen kao appaloosa uzimaju se u obzir rasa i njegovo poreklo.

Jedinstvene pege su znak odsustva bele boje, a tamne predstavljaju "pravu boju" pa će tako crni konji imati crne pege. Identifikovana su dva gena koja učestvuju u formiranju karakterističnih šara.

Najpoznatije rase

Leopard uzorak je najprepoznatljiviji, a genetika je presudna. Formira se u najrazličitijim oblicima. Sam uzorak je dobio naziv po rasi "Appaloosa", a ona po reci u Americi. U Evropi su poznate "Noriker" i "Knabstrupper".

Noriker svoje poreklo vezuje za Rimljane i pripada grupi najstarijih evropskih rasa. Njegova domovina je Salzburg. To je srednje težak vučni konj. Dolazi u različitim bojama, a najupečatljiviji su s pegastim uzorkom. Na beloj osnovi se pojavljuju crne pege (naslovna fotografija, op.ur.).

Knabstrupper vodi poreklo od veoma starih pegavih konja sa teritorije Španije. Ipak, moderna rasa je nastala 1812. godine u Danskoj. Njihova brojnost nije velika. Ima ih oko 600 u Evropi, Australiji, Novom Zelandu i SAD-u. Prvenstveno su konji za jahanje, preponsko jahanje, za dresuru i vožnju kočija.

Američka rasa Appoloosa svoje postojanje može zahvaliti doseljenicima i narodu Nez Perce. Poznati su po tome što nije lako predvideti boju odrasle životinje pošto ona kod ždrebadi potamni i ne pokazuje karakterističan uzorak. Odrasla grla dolaze u različitim kombinacijama. 


Tagovi

Konji Noriker Appoloosa Knabstrupper Rase konja Leopard uzorak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao