Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Somboled
  • 05.04.2023. 12:00

Obustavljen otkup mleka zbog povišenog nivoa aflatoksina?

Veterinarski institut kaže da je AF u dozvoljenim vrednostima, Somboled preduzima mere radi otklanjanja neusaglašenosti kvaliteta.

Foto: Depositphoto/halfpoint
  • 134
  • 81
  • 0

Kompanija "Somboled" obustavila je otkup mleka od proizvođača iz okoline Sombora, zbog povišenog nivoa aflatoksina, što je protvrdila njihova laboratorija. Proizvođači se, međutim, pozivaju na rezultate ispitivanja Veterinarskog instituta u tom gradu koji je, kažu, utvrdio da je aflatoksin u stočnoj hrani u dozvoljenim vrednostima, piše RTS.

Nedo Trivunović, proizvođač iz okoline Sombora, dnevno "Somboledu" predaje oko 360 litara mleka. Pre mesec dana je obavešten o povišenom nivou aflatoksina, pa je prema preporuci nadležnih iz te kompanije korigovao količinu kukuruza u ishrani krava i uveo preparat za smanjenje nivoa aflatoksina. Ipak, kako kaže, naredna analiza je pokazala da je nivo aflatoksina još viši.

Na pitanja da li su različiti rezultati posledica kvaliteta laboratorija i da li je stvarno povišen nivo aflatoksina, iz "Somboleda" je Javnom servisu odgovoreno da nije bilo nikakve obustave otkupa, te da su u obavezi da preduzimaju mere radi otklanjanja neusaglašenosti kvaliteta.

Put aflatoksina od njive do sira: Da li smo ugroženi - šta će pokazati analize?

Ministarstvo poljoprivrede je donelo odluku da nivo AFM1 ostane 0,25 μg/kg (mikrograma po kilogramu), na snazi do 30. novembra 2023. godine, iako je prvobitnim Pravilnikom donetim prošle godine planirano da se te granice pomere na 0,05 μg/kg, kao što je i u Evropskoj uniji.


Tagovi

Aflatoksin Nedo Trivunović Otkup mleka Somboled Dozvoljene vrednosti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...