Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mangulica
  • 30.05.2017. 12:15

Od novinara do poljoprivrednika

Momčilo Srećković Moci iz sela Zabrežje novinarstvo je zamenio stočarstvom. Osim što uzgaja mangulice, bio je urednih prvih seoskih novina, za koje mu sada treba finansijska pomoć.

Foto: privatana arhiva Srećković
  • 838
  • 47
  • 0

Nekadašnji novinar Momčilo Srećković Moci iz sela Zabrežje danas je poljoprivrednik, koji se ne vodi kalkulacijama. Bavi se ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Ima jedinstvenu farmu mangulica, i drugih, danas retkih rasa.

"Imam oko 70 komada mangulica, poplava mi je odnela oko 36 svinja. Nadam se da će ih biti i više. Ko hoće da radi, uvek se može. Imam mangulice, resavke, moravke, švapsku half svinju", objašnjava Moci.

Ishrana za dobar kvalitet mesa

Meso ovih svinja je jedinstvenog ukusa, a kvalitetu doprinosi i zdrava hrana koju ovaj domaćin koristi. U ishrani se najviše koriste kukuruz i lucerka iz sopstvene proizvodnje.

"Ne koristim koncentrat, samo zdrava hrana, ono što proizvedem, time i hranim životinje. Umesto da meljem kukuruz, ja ga krunim, to je najrentabilnija hrana - bez koncentrata, bez dodataka", ističe Srećković.

Farma mangulica i drugih retkih vrsta svinja

Proizvodnja mleka

Pored svinja ovaj domaćin gaji i goveda. U štali su dve krave i dve junice, mleko se prerađuje, ali i poklanja novorođenoj deci na Zabrežju.

"Pravim kačakavalje, bez aditiva, i dodataka i delim maloj deci, novorođenoj, do godinu dana svi dobijaju mleko. Sada ima oko devet mališana, uvek se po neko novo dete rodi", kaže Momčilo Srećković.

Zabreške novine

Ovaj domaćin je u životu radio dosta poslova: bavio se izdavaštvom, istorijom, lekovitim biljem, a najviše je radio kao novinar. Bio je dopisnik "Borbe", "Večernjih novosti", a radio je i na "Studiju B". Poslednjih 20 godina bio je izdavač i glavni urednik jedinih seoskih novina u Srbiji.

"Zabreške novine su se prvi put pojavile 5. maja 1936. godine i postoje već preko osam decenija. Mi nažalost više nemamo sredstava kako bi ove novine izlazile, donatora je malo, ali se nadamo da će uz pomoć dobrih ljudi 'Zabreške novine' opet krenuti sa radom", kaže ovaj domaćin.

Foto: privatana arhiva Srećković


Tagovi

Zabrežje Zabreške novosti Momčilo Srećković Mangulice Goveda Mleko Krave Sir Kačkavalj


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.