Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov svinja
  • 19.06.2016. 08:00

Od svinjara do proizvođača bara za ptice

Da bi obezbedili egzistenciju poljoprivrednici često rade više stvari. Tako se i Željko Radovanov, iz Vrbasa, pored primarne delatnosti - tova svinja, odlučio na proizvodnju nečeg krajnje nekonvencionalnog - bara za ptice.

  • 1.337
  • 61
  • 0

Odavno je poznato da je potrebno raditi više stvari kako bi poljoprivredni proizvođač sebi i svojoj porodici obezbedio egzistenciju. Baš kao što se povrtari opredeljuju za gajenje više kultura, a stočari obavezno imaju sopstvenu ratarsku proizvodnju, tako se i Željko Radovanov iz Vrbasa, pored primarne delatnosti tova svinja, odlučio na proizvodnju nečeg krajnje nekonvencionalnog - bara za ptice.

Još kao dete Željko je počeo da se interesuje za gajenje svinja. Njegov otac je sa uspehom držao svinje i postepeno je svoje znanje i umeće prenosio na sina. Tokom godina njihova proizvodnja se usavršavala, broj grla se povećavao, ali uvek sa skokom cene, a kada je cena padala tada se i broj svinja smanjivao. Radovanovi su uvek pratili trendove sa jedinim ciljem, a to je opstanak na tržištu.

Prema Željkovim rečima ključ uspešne proizvodnje prasadi i tovljenika je svakako menadžment ishrane. On hranu pravi sam, dok premikse kupuje. Svu svoju robu prodaje jednoj mesari u selu Kucura, nedaleko od Vrbasa, sa kojom već dugo ima izuzetnu saradnju. Međutim, kao i većina svinjara u Srbiji i Radovanov se žali na cenu svinjskog mesa, ali i na veliki uvoz mesa iz inostranstva, kao i male subvencije za ovu granu stočarstva.

Zbog navedenih problema Željko je rešio da uz svinjarstvo počne da se bavi i proizvodnjom ptičje hrane, odnosno bara za ptice. O izazovima i problemima s kojim se suočavaju svinjari u Srbiji i tome zašto i kako proizvodi hranu za ptice pogledajte u sledećem video prilogu.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjarstvo Svinje Stočarstvo Hrana Tov Željko Radovanov Vrbas Bar Ptice Gajenje Meso


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.