Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Mladenovac
  • 12.02.2018. 18:00

Ovčarstvo umesto govedarstva?

Miroslav Milanović iz sela Velika Ivanča bavi se mlečnim govedarstvom, ali smatra da je ovčarstvo budućnost.

  • 288
  • 17
  • 0

Opština Mladenovac nekada je bila rekorder u mlečnom govedarstvu. Situacija se promenila, ali još uvek ima poljoprivrednika koji ne odustaju od stočarstva. Osim govedarstvom, Miroslav Milanović iz sela Velika Ivanča, bavi se ovčarstvom, kao i ratarstvom.

"Nasledio sam posao od oca, kojim se sa suprugom i ćerkama bavim 10 godina. Prodao sam domaću rasu i kupio simentalca. Posle savetovanja u Mladenovcu sam predao dokumentaciju za podsticaje i dobio sam junicu", kaže Milanović.

Krave malo vremena provode u štali

Grla su na ispaši, kada god vreme odgovara. Miroslav kaže da se to pokazalo dobrim, kako po pitanju plodnosti, tako i u pogledu mleka.

"Ulaze u štalu samo ujutro i uveče, na mužu i zimi ona koja se teli. To je najbolje! Otele se same, bez problema, mlečnost je bolja. Kada su krave vezane, to je ropstvo za stoku", smatra stočar.

Kada je reč o ishrani, silažu je već potrošio, a seno je kosio samo jednom. Kupio je 500 bala sena za 500 evra. Namerava da seje što više deteline i livadsko seno, iako kaže da od njega nema mlečnosti.

Zbog čega planira da se ipak više posveti ovčarstvu i zašto kaže da su ovce budućnost saznajte ovde

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Miroslav Milanović Velika Ivanča Simentalska rasa Mlečno govedarstvo Ovčarstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner