Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 20.03.2024. 12:00

Pala cena prasića i jagnjadi, bikovi i junad skuplji

Otkupna cena bikova do 370 din/kg, prasića i jagnjadi do 550 din/kg.

Foto: Depositphotos/ Stramyk
  • 58.224
  • 4.324
  • 0

Otkupna cena tovnih bikova simentalske rase težih od 500 kg povećana je u odnosu na prethodni period u klanicama na području podrinjskog regiona. Dominirao je iznos od 370 din/kg. Osim tovnih bikova, vladala je i potražnja za kravama za klanje, a cena je bila od 270din/kg, piše STIPS.

Otkupna cena tovne junadi bila je viša protekle sedmice u klanicama na području mačvanskog regiona, a dominirao je iznos od 370 din/kg. Obim ponude i otkupljenih grla bio je dobar. Klaničari sa područja braničevskog regiona otkupljivali su telad simentalske rase po ceni 550 din/kg, krave za klanje po 220 din/kg i tovnu junad po dominantnoj ceni od 500 din/kg.

Ponuda teladi simentalske rase, težine do 160 kilograma, bila je prosečna na stočnoj pijaci u Kraljevu, a dominantna cena bila je na prošlonedeljnom nivou i iznosila je 820 din/kg. Tovni bikovi simentalske rase otkupljivani su po dominantnoj ceni od 365 din/kg, krave za klanje iste rase za 250 din/kg. Priplodne junice prodavane su za 200.000 dinara po grlu.

Prasići pojeftinili u Čačku 

U Čačku je zabeležen pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 480 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je i u klanicama na području podrinjskog regiona, a odgajivači su prilikom otkupa grla dobijali 550 din/kg. Na području braničevskog regiona prasići iste kategorije prodavani su po 500 din/kg, kao i prethodne sedmice. Na stočnoj pijaci u Požarevcu nije bilo interesovanja za tovne svinje.

Pala cena jagnjadi - do 550 din/kg

Na stočnoj pijaci u Čačku zabeležen je pad prodajne cene jagnjadi, a protekle nedelje je dominirao iznos od 530 din/kg. Niža cena jagnjadi bila je i na pijaci žive stoke u Užicu, a najčeće su se mogli pazariti za 500 din/kg. Razlog ovome je veća ponuda, a nešto slabija potražnja.

Pad otkupne cene jagnjadi evidentiran je i u klanicama na području raškog regiona, a odgajivači su za otkupljena grla najčešće dobijali 500 din/kg. I u klanicama na području podrinjskog regiona  jagnjci su bili jeftiniji. Dominirao je iznos od 550 din/kg.

Jarad su bila jeftinija u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Vranju, jer su se najčešće pazarili za 430 din/kg. Kupci su na stočnoj pijaci u Leskovcu, protekle nedelje, za jagnjad trebali da izdvoje 500 din/kg, kod jaradi je dominirao iznos od 350 din/kg. Dominantna cena ovaca iznosila je 200 din/kg, dok je u kategoriji koza dominirao iznos od 120 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cene stoke Stips Cena jagnjadi Cena svinja Cena junadi Cena bikova Stočne pijace


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".