Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi trend u govedarstvu
  • 19.07.2018. 12:00

Pesak umesto slame prostirka za krave

U najbogatijim i najrazvijenijim zemljama sveta slamu kao prostirku za krave sve više zamenjuje pesak. Prema dostupnim informacijama, navodno, preko 50% farmi u Sjedinjenim Američkim Državama koristi pesak umesto slame za prostirku. Šta kažu naši stručnjaci?

Foto: Biljana Nenković
  • 5.310
  • 324
  • 0

Slama je dugo bila jedina prostirka za muzne krave. Pokazala se kao odlično rešenje. A dobro rešenje teško je zameniti boljim.  Međutim, broj krava muzara se u svetu povećava, a poljoprivrednici nisu uvek i samo ratari, koji će sa svojih njiva obezbediti dovoljne količine slame za celu godinu. Goran Joksić, savetnik za stočarstvo u PSSS Kragujevac kaže da se u novije vreme pojavila ideja da bi pesak mogao da bude odlično rešenje za prostirku.

Pesak upija amonijak - čisti se vodom

"Pesak se pokazao kao veoma dobar upijač amonijaka što odlično poboljšava mikroklimu u stajama. Drugo, to je materijal koji može da se koristi znatno duže od slame. Naime, pesak ne mora da se menja svakodnevno kao slama. Naprotiv, može da se upotrebljava neograničeno. Dovoljno je očistiti pesak, odnosno sprati ga vodom. Kada se posle nekoliko časova pesak osuši ponovo se vraća na ležište. Praktično, gubici peska su minimalni", objašnjava Joksić.

U štalama nagib od 2%

Ova vrsta prostirke zahteva nešto drugačiju arhitekturu. Kada se zida objekat mora se računati na to da nagib poda treba da bude oko 2%. "Potrebno je oko 25 centimetara sloja peska. Prostire se po celoj površini ležišta  i dovoljno je čistiti ga jednom nedeljno. U Americi se pesak kao prostirka koristi na oko 50% farmi i pokazao se kao odlično rešenje. Krave rado leže na njemu. Iako je upotreba prostirke od peska u samom začetku, ovo će  u budućnosti biti jedna od primarnih vidova prostirke u mlečnom govedarstvu i u slobodnom i u vezanom sistemu držanja krava", dodaje Goran Joksić.

Prostirke od gume neudobne kravama

Količina pšenične slame je godinama ograničena, a ječmena i ražana slama su neudobne za vime, kao i seckana šašina. Stočari su pokušavali sa kratkim ležištima, pa zatim sa prostirkama od gume. Zatim su isprobavali razne modifikacije od gume, kao što su dušeci punjeni vodom, vazduhom ili vakumom. Ali sve to nije bilo dovoljno dobro i nije odgovaralo kravama kojima je slama ipak bila najudobnija.


Tagovi

Prostirka Slama Mlečno govedarstvo Muzne krave Pesak Amonijak Staja


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!