Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Širi se plavi jezik
  • 22.10.2016. 09:00

Plavi jezik u Zlatiborskom okrugu

Zaražene životinje leče se antibioticima, a od sposobnosti jedinke da obnovi narušeni imuni sistem zavisi da li će preživeti. Prvi simptomi su "plavi jezik", otežano kretanje, curenje iz nosa, konjuktivitis.

  • 1.685
  • 206
  • 0

Nakon pojave plavog jezika u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ova bolest preživara od koje oboljevaju ovce, goveda i koze, registrovana je i u Srbiji. Na području Zlatiborskog okruga u čak osam opština evidentirani su slučajevi obolele stoke.

Stoka je vakcinisana na području Priboja, Prijepolja, Sjenice, a delom i u Bajinoj Bašti, Užicu, Kosjeriću i Čajetini. Za obimniju vakcinaciju nema dovoljno vakcina.

Pogađa životinje slabijeg imuniteta

Bolest plavog jezika ne prenosi se na ljude, a obično pogađa životinje slabijeg imuniteta. Uzrokuju je insekti koji se hrane krvlju, posebno komarci. Srbija trenutno ne raspolaže dovoljnim količinama vakcina, ali na sreću zima je na pragu, pa bi vakcinacija bila nedelotvorna, smatraju stručnjaci. Vakcine do kojih mogu doći nadležne službe u Srbiji, održavaju imunitet životinja u trajanju od šest meseci. Dejstvo ove vakcine bi sledeće sezone, kada aktivnost nove populacije komaraca bude najaktivnija prestalo i stoka bi morala ponovo da se vakciniše vakcinisana.

Preventiva i lečenje

Doktor veterinarske medicine Dušan Knežević iz Čajetine kaže da osim vakcine, treba raditi na prevenciji ujeda od insekata. "Kada dođe do najezde insekata, oni sigurno neće napastvovati životinju, koja na sebi ima repelent", tvrdi Knežević i dodatno objašnjava delotvornost repelenta, "repelent je sredstvo koje odbija da insekt dođe na životinju. U kombinaciji sa vakcinom osigurana je stopostotna zaštita životinje".

Zaražene životinje leče se antibioticima, kaže Dušan Knežević, a u zavisnosti od sposobnosti jedinke da obnovi narušeni imuni sistem zavisi kako će se izboriti s bolešću. Prvi simptomi su plavi jezik, otežano kretanje, curenje iz nosa, konjuktivitis. Pojedini stočari zlatiborskog kraja, pri pojavi simptoma oboljenja prvo pomisle da ih je izazvao ujed zmije. To je i bio razlog što su slučajeve obolelih životinja prijavili tek kada su u medijima čuli o pojavi ovog virusnog obolenja.

Kao i nedavna pojava kvrgave kože goveda, i bolest plavog jezika je do sada bila karakteristična za toplije krajeve sveta. Globalno otopljavanje će sigurno doneti i neka nova oboljenja, a situaciju prate epizotiolozi u Srbiji i Evropi.


Foto prilog


Tagovi

Plavi jezik Zlatiborski okrug Vakcinacija Simptomi Preventiva


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega