Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virtemberg rasa
  • 10.08.2017. 18:00

Pokolj ovaca u selu Rosice na Jastrepcu

Predsednik lokalnog lovačkog društva Marko Lazić smatra da je u ovom konkretnom slučaju reč o čoporu životinja, ali on napominje da je još nepoznato da li su "krivci" psi lutalice, vukovi, šakali. On ističe da lov nije jedini način da se ovaj problem reši. Kako naglašava gradnja hranilišta bi verovatno bila bolje i trajnije rešenje.

Foto: Mario Sainz Martinez / Flickr
  • 835
  • 49
  • 0

Članove porodice Agatonović iz sela Rosica, na obroncima Jastrepca, u ponedeljak je iznenadio neprijatan prizor u blizini porodične kuće. Naime, oni su u toru u kojem su držali ovce zatekli sedam mrtvih ovaca i šest teško povređenih i izujedanih.

Oni su odmah potom pozvali nadležne inspekcije i službe, koje su izašle na mesto nesreće. Međutim, kako je preneo RTS, još nije poznato koje zveri su odgovorne za stradanje ovaca rase virtemberg.

Sumnja se na vukove ili pse lutalice

Domaćin Moma Agatonović, potresen zbog tog nemilog događaja, kaže da ni oni sami ne znaju šta se zapravo desilo. Kako on dodaje, za sada može samo da se se nagađa i čeka izveštaj nadležnih službi, koji će potvrditi da li su za pokolj odgovorni vukovi ili psi lutalice. Agatonović napominje da oni na svom gazdinstvu imaju pse čuvare, ali te kobne večeri oni nisu lajali, niti na bilo koji drugi način upozorili gazde da se nešto neobično događa.

Ekstremne vrućine teraju vukove da silaze u sela

Porodično imanje Agatonovića prostire se na 4 ha i otvoreno je prema šumskim predelima, pa se uz način na koji su ovce stradale pretpostavlja da su počinioci vukovi, koji su i prethodnih godina silazili u sela preko brda Sušicu i Gaglovo. Predsednik tamošnjeg udruženja lovaca Marko Lazić tvrdi da je moguće da su zbog ekstremno visokih temperatura vukovi svoj mir pronašli u blizini tog imanja, te da ih je privukao miris ovaca, koje su za njih laka meta.

Hranilište za divlje životinje bolje rešenje od lova

Lazić smatra da je u ovom konkretnom slučaju reč o čoporu životinja, ali on napominje da je još nepoznato da li su "krivci" psi lutalice, vukovi, šakali. On ističe da lov nije jedini način da se ovaj problem reši. Kako naglašava, gradnja hranilišta bi verovatno bila bolje i trajnije rešenje.

Od počinioca zavisi ko će nadoknaditi štetu

Agatonovići su ostali bez 13 ovaca i pretrpeli veliku štetu. Kako tvrdi Moma Agatonović, tržišna cena ovaca je 150-250 evra, pa se postavlja logično pitanje šta dalje da se čini, jer vukovi mogu da se vrate po preostale ovce. Pri tom, kupovina novih ovaca predstavlja i ozbljnu investiciju od nekoliko hiljada evra. Ipak, Agatonovići se nadaju da će nadležne veterinarske i druge inspekcije što pre utvrditi ko je odgovoran za njihovu štetu jer od toga zavisi ko će je nadoknaditi - opština ili republika.

Foto: Mario Sainz Martinez / Flickr


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Jasterbac Rosica Stočarstvo Pokolj ovaca Srbija Moma Agatonović Marko Lazić Vukovi Psi lutalice Šakali


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.