Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 13.07.2023. 16:30

Poskupele priplodne krave, pojeftinile tovne svinje, a jagnjad 500 din/kg

Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do rasta cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od čak 500 din/kg.

Foto: Depositphoto/kacklon
  • 316
  • 66
  • 0

Priplodne krave simentalske rase bile su skuplje tokom prve sedmice jula, na stočnoj pijaci u Kragujevcu, pošto se prodaja ove kategorije goveda najčešće odvijala po ceni od 250.000 dinara po grlu. U klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 320 din/kg, piše u izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije.

Za otkupljenu telad pomenute rase klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta plaćali su od 710 do 780 din/kg, ali je dominirao iznos od 750 din/kg.

Priplodne krave simentalske rase bile su skuplje tokom prve sedmice jula (foto: V. Nikolić)

Takođe je rađen otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma po dominantnoj ceni od 355 din/kg.

Skuplja prasad u Čačku

Pad otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje zabeležen je protekle sedmice u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominantna cena tovnih svinja iznosila je 250 din/kg, dok je dominantna cena krmača za klanje iznosila 200 din/kg. Obim otkupa tovnih svinja bio je prosečan, a krmača za klanje slab.

Prasići u Čačku do 15 kilograma koštali su 370 din/kg (foto: J. Kuzmić)

Reporteri STIPS iz Čačka protekle su nedelje evidentirali rast prodajnih cena obe kategorije prasadi, pa su za grla telesne mase do 15 kilograma kupci trebali da izdvoje 370 din/kg, dok je u kategoriji prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 350 din/kg

Niža cena jaradi

Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do rasta cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od čak 500 din/kg. Obim prodatih grla bio je dosta slab. Rast cene jagnjadi evidentirao je reporter STIPS na pijaci žive stoke u Kraljevu, pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 350 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu zabeležen je pad prodajnih cena jaradi i dviski. Za razliku od njih viša je bila prodajna cena ovaca. Dominantna cena jaradi bila je 200 din/kg, za dviske su odgajivači dobijali najčešće 230 din/kg, a za ovce 170 din/kg. U ponudi je bilo nekoliko jaradi i po dvadesetak ovaca i dviski.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena stoke Cena jagnjadi Cena junadi Priplodne krave Tovne svinje Cena prasadi STIPS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...