Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 17.01.2024. 14:00

Poskupeli bikovi, pojeftinila jagnjad, prasad 600 din/kg?

Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 600 din/kg na pijaci žive stoke u Nišu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 10.103
  • 548
  • 0

Na pijaci žive stoke u Kraljevu zabeležen je rast prodajne cene tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 480 kilograma, pošto se promet najčešće odvijao po ceni od 340 din/kg. Otkupna cena iste kategorije goveda, takođe je bla viša u klanicama na području raškog regiona. Dominirao je iznos od 380 din/kg. Pored njih vršen je otkup teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma po ceni od 700 din/kg i krava za klanje iste rase po dominantnoj ceni od 280 din/kg, navodi se u izveštaju STIPS-a.

Klaničari sa područja moravičkog regiona protekle su sedmice otkupljivali telad pomenute rase, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma, tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma i krave za klanje. Otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Otkupljivana moravička junad (foto: Lucija Bencarić)

Prasići od 400 do 600 dinara za kilogram

Na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen je pad cena prasadi i tovnih svinja u odnosu na prethodni period. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 400 din/kg, dok je dominantna cena tovnih svinja iznosila 320 din/kg. Pad cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u sedmici za nama i na pijaci žive stoke u Vranju. Prodaja se najčešće odvijaa po ceni od 480 din/kg. Ponuda je bila dosta dobra, jer je za prodaju dovezeno stotinak grla.

Najčešća otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 500 din/kg u klanicama na području jablaničkog regiona. Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 600 din/kg na pijaci žive stoke u Nišu. 

Pala cena šilježadi

Reporter STIPS iz Kraljeva zabeležio je pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na prvu sedmicu januara na stočnoj piaci u ovom gradu. Dakle, za kupovinu ove kategorije ovaca bilo je potrebno izdvojiti 530 din/kg. Otkupna cena jagnjdi bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu i u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 510 din/kg. Na stočnoj pijaci u Smederevu došlo je do pada cene šilježadi, pa je dominirao iznos od 310 din/kg.

Ovce za 200 din/kg, koze 30 dinara jeftinije (foto: Julijana Kuzmić)

Protekle su se sedmice na stočnoj pijaci u Leskovcu mogla kupiti jagnjad po dominantnoj ceni od 450 din/kg, jarad po ceni od 320 din/kg, ovce čija je dominantna cena iznosila 200 din/kg i koze po ceni od 170 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena stoke Cena teladi Cena jagnjadi Cena prasadi STIPS Stočne pijace


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...