Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mangulice
  • 03.10.2023. 09:00
  • Jablanički okrug, Gornja Lomnica

Posle časova u školi, pravac na selo gde ga čekaju mangulice

Profesor istorije iz Vlasotinca zasukao je rukave, obnovio i proširio dedovinu u selu Gornja Lomnica, na kojoj sada ima mangulice, pčele i koke nosilje.

Foto: Privatna arhiva
  • 677
  • 392
  • 0

Ljubav prema prirodi, selu i životinjama, profesor istorije iz Vlasotinca Aleksandar Jovanović pretočio je u čuvanje mangulica, pčela i koka nosilja na imanju koje je od svog dede nasledio u selu Gornja Lomnica.

Jovanović kaže da voli da radi, da korisno provodi slobodno vreme posle časova u dve osnovne i dve srednje škole, te je otuda na njegovom imanju sada više od 50 mangulica, 35 košnica i stotinjak koka nosilja.

"Nakon što sam obnovio svoju dedovinu i proširio je tako što sam kupio susedno imanje, najpre sam, pre sedam godina počeo da čuvam pčele, a potom pre tri godine mangulice i pre godinu dana koke nosilje. Obrađujem svoje imanje, a uzeo sam u zakup i neke njive kako bi proizveo dovoljno stočne hrane", objasnio je Jovanović.

Nisu zahtevne

On je kazao da je trenutno jedanni od malobrojnih odgajivača mangulica na području Jablaničkog okruga.

"Moja preporuka svima je da ne dozvole da im dedovina zaraste u korov. Onima koji vole prirodu i životinje, preporuka je da čuvaju mangulice jer nisu zahtevne. Jedu žitarice, travu, žir, voće i povrće. Dajem im i napolitanke koje fabrika Moravka prodaje u rifuzu, jer su polomljene tokom proizvodnje", rekao je naš sagovornik.

Pred žitarica, voća i povrća, jedu i napolitanke

Prema njegovi rečima, ono što je potrebno da se obezbedi mangulicama je prostor po kome mogu da se kreću i blato po kome mogu da se valjaju.

"Kroz imanje koje sam dokupio protiče potok, tako da me je upravo to motivisalo da krenem da čuvam mangulice. One vole u letnjim mesecima da se 'kaljuže', odnosno da se valjaju u blatu. Vole i da pasu, tako da, kada god sam u mogućnosti, izvodim ih iz gatara u prirodu da pasu travu, jedu žir ili voće poput šljiva džanarika", istakao je Jovanović.

U planu povećanje krda na trocifreni broj

On je dodao da na području Jablaničkog okruga trenutno nema afričke kuge svinja, ali i pored toga je na oprezu.

"Strogo vodim računa da moje svinje ne dođu u kontakt sa drugim svinjama, a ispred ulaza u gatar postavio sam dezinfekciona sredstva. Pored toga, veterinar redovno dolazi i kontroliše životinje", istakao je Jovanović. 

Jovanović je kazao da planira da svoje krdo poveća na stotinjak svinja, tako da tek po koje prase proda, a ostale čuva za uzgoj. Svoje planove će realizovati, ukoliko država nastavi da daje dobre subvencije za mangulice.

Čuva ih za uzgoj, tek poneko proda

"Subvencije za krmače su 27.000 dinara, s tim što 15 odsto tog iznosa uzima matična služba. Doduše, ne isplaćuju svake godine redovno. Ove godine su na vreme isplatili. Ukoliko nastave tako, svakako ću povećati broj krmača", izjavio je naš sagovornik.

Meso od mangulica - poseban delikates

Rekao je da njegova porodica po koju mangulicu zakolje za svoje potrebe, jer je njihovo meso izuzetno zdravo, kao i mesne prerađevine poput slanine i kobasica.

"Imam podršku čitave porodice za ovo što radim, pomažu mi i supruga i otac. Nije baš lako svakodnevno dolaziti u selo i brinuti o toliko puno životinja, ali ono što mi olakšava posao je to što je Gornja Lomnica od Vlasotinca udaljena svega šest kilometara", objasnio je Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, područje Vlasotinca, gde se nalazi i njegovo selo, je pogodno i za čuvanje pčela, tako da kada je dobra godina, u pčelinjaku ima dovoljno meda i za prodaju na veliko.


Tagovi

Mangulice Odgajivač mangulica Aleksandar Jovanović Proširio dedovinu Profesor istorije Meso od mangulica Mesne prerađevine


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve je spremno, najveća poljoprivredna konferencija u Hrvatskoj uskoro počinje! #AgroRocks2024
Pratite uživo putem Youtube kanala: https://www.youtube.com/watch?v=nSUNstTkIaw