Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 16.05.2019. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Proglašeni apsolutni šampioni na Nacionalnoj izložbi stoke 2019

Nacionalna izložba stoke, koja predstavlja biser svakog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, i ove godine je iznedrila apsolutne šampione u govedarstvu, svinjarstvu i konjarstvu.

Foto: Vedran Stapić
  • 808
  • 103
  • 0

Nacionalna izložba stoke, koja predstavlja biser svakog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, i ove godine je iznedrila apsolutne šampione u govedarstvu, svinjarstvu, i konjarstvu. Predstavljeni su na Danu stočara, koji je održan u Master centru.

Izloženo 166 grla goveda

Na ovogodišnjoj izložbi predstavljena su 166 grla, ali je ocenjeno njih 108. Najviše je bilo junica - 95. Apsolutni šampion, za holštajn frizijsku rasu je Delta Agrar iz Novog Beograda. Opštinskoj upravi Svilajnac pripao je veliki pehar za rasu junice simentalske rase. 

Najpopularniji bik na sajmu "težak" 8.000 evra

Prikaz rezultata domaćeg uzgoja i selekcije stoke kako je rečeno potvrđuje veliku upornost domaćih farmera u skromnim uslovima, ali i spremnost Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se merama agrarne politike doprinese oporavku stočarstva u državi.

Ocenjeno 104 grla svinja

Kada je reč o svinjama, ocenjeno je 104 grla, 38 prasadi. Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma pripao je Delta agraru, iz Novog Beograda, a titula apsolutnog šampiona pripao je Milošu Beukoviću iz Žarkovca. Tokom Sajma na otvorenom prostoru i hali 31, farme i individualni proizvođači predstavili su čiste i ukrštene rase svinja među kojima su landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. Ujedno, Sajam je bio prilika da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnja.

Konji - najviše lipicanera

Ljubitelji konja mogu da uživaju u lepoti 92 grla, a izloženi su lipicaneri, hrvatska hladnokrvna rasa i u tipu posavac, nonius i domaći brdski konji. Apsolutni šampion je lipicaner Milana Katića iz Farkaždina. Posetioci tokom Sajma mogu da vide konje u hali 15. Najzastupljeniji su lipicaneri, a tu su i nonijusa, hrvatski punokrvnjaci i šetland poniji.

Najveći broj virtemberg ovaca

Ove godine u ovčarstvu i kozarstvu nije bilo apsolutnih šampiona, a ocenjeno je 415, od toga najviše virtemberg i il de france vrste ovaca,  a od koza izloženo je 58 grla. 

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, uz podršku Republičkog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  organizovana je najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu. Posetoci mogu da vide više od 1.600 životnja. Goveda su izložena u hali 12, a na Sajmu je predstavljeno i belgijsko plavo goveče.

Kombinovana simentalska rasa, kao i mlečna rasa holštajn - frizijska su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu. Autohtona rasa, podolsko goveče, smeštenasu između hala 12 i 13.

Prvi put ove godine, na Izložbi genetskog potencijala predstavile su se autohtone rase u Srbiji. Vidno su istaknuta mesta na kojima su predstavljene životinje na Izložbi genetskog potencijala, odnosno u okviru dela sajmišta na kojem su izložene i ostale rase te vrste.


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Izložba stoke Dan stočara Nagrade


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner