Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekomat
  • 17.02.2021. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Branešci, Čajetina

Prvi mlekomat u Srbiji otvoren u Čajetini

Prvi mlekomat u Srbiji napravio je, prema rečima njegovog vlasnika Milovana Ninčića, pravi bum.

Foto: Milovan Ninčić
  • 1.583
  • 498
  • 0

Prvi mlekomat u Srbiji otvoren je nedavno u Čajetini. Veliku pažnju meštana, ali i mnogih turista sa Zlatibora privukao je ovaj, do sada neviđen, aparat u našoj zemlji. Nekima atrakcija, drugima mogućnost da dođu do domaćeg proizvoda, ali suština je ista - sveže i zdravo domaće kravlje mleko.

Ideja je nastala na farmi Milovana Ninčića u selu Branešci kod Čajetine još krajem decembra 2019. godine. Celog života je u stočarstvu, proizvodnja mleka prenosi se s kolena na koleno, prodavali su ga poljoprivrednom kombinatu i na kućnom pragu, a onda je, kaže, slučajno odlučio da do kupaca dolazi na inovativan i modernizovan način. Sadašnja zainteresovanost potvrdila mu je da je odluka bila prava.

"Oni koji su probali su oduševljeni. Lakše im je i jednostavnije da ovako kupe litar ili nekoliko litara svežeg nekuvanog mleka, a mnogima je i atrakcija. Zanimljivo im je. Dolaze i mlađi parovi i stariji sugrađani. Starijima i dalje pomažem, pokazujem im kako funkcioniše, ali je u suštini jednostavno - kao i kod običnog aparata za kafu", kaže Ninčić i dodaje da ko kupi jednom, dolazi svakog dana.

Ideja iz Slovenije

Posebno interesovanje pokazuju posetioci obližnjeg Zlatibora.

"Nalazi se u centru Čajetine na glavnom šetalištu, mora se proći pored njega. Mnogi turisti koji borave na planini dolaze, a bilo je i nekoliko slučajeva da su u putu ka Beogradu svraćali i uzimali po 10-15 litara."

Aparat jednostavno funkcioniše, ali starijima treba malo pomoći, kaže Ninčić

Aparat je, kaže, napravio bum u celoj Srbiji, a on ga je prvi put video u inostranstvu kada mu nije ni padalo na pamet da bi tako nešto upravo on mogao da donese u svoju zemlju.

"Kada sam video mlekomat u Sloveniji, nisam ni pomišljao da ćemo ga imati u Čajetini. Pre više od godinu dana počeo sam da istražujem na internetu, da se raspitujem i odlučio da probam. Kupio sam ga u Italiji, to mi je bila najpovoljnija solucija. Bolje ide prodaja ovako nego ranije, sada mi je jedina obaveza da dođem ujutru, zakačim novo bure i pustim u funkciju", objašnjava naš sagovornik.

Sa mlekomatom proda više mleka

Svi koji žele da dođu do ovog domaćeg proizvoda mogu to da urade u bilo koje doba dana ili noći. Mlekomat radi 24 sata, a njegova zapremina je 100 litara, što nestane i u roku od 12 sati.

100 litara "nestane" za 12 sati

"Dok nisam imao mlekomat, prodavao sam dnevno oko 60 litara, sada mogu čak 100, što je znatno više. Brzo ode sva količina, pa već sledećeg dana donosimo novu turu. Postoje vrata na aparatu koja se otvore i istoči se mleko u flašu. Ja sam čak i izradio oko 1.000 staklenih flaša sa mojim logoom koje besplatno delim meštanima", kaže ovaj entuzijasta iz Zlatiborskog okruga i dodaje da jedan litar košta 80 dinara i može se platiti i papirnim i metalnim novcem.

Sve je automatizovano, aparat se sam steliriše 20 sekundi nakon svakog točenja.

Interesovanje drugih stočara za kupovinu aparata

Proces od ideje do realizacije nije bio jednostavan s obzirom na to da mlekomata do sada nije bilo u Srbiji, napominje on.

"Dobio sam dozvolu Ministarstva poljoprivrede, tržišnog inspektora iz Beograda i sanitarnog inspektora ovde kod nas. Dugo je trajao taj proces dobijanja dozvole. Kada sam se obraćao iz znatiželje po pitanju ovog aparata, niko nije znao tačno da mi kaže."

Nijedna inspekcija, niko nije znao da mu objasni šta i kako treba, jer nisu postajale odrednice u zakonskim aktima koje su se odnosile na ovakav aparat.

Ovaj mlekomat neće biti jedini u Srbiji, sudeći po interesovanju stočara

"Bio je i uvoz otežan zbog cele situacije oko korone, ali sve je rešeno i sada imam dozvolu za rad", kaže Ninčić.

Interesovanje drugih stočara širom cele zemlje je veliko, mnogo je poziva dobio u poslednjih desetak dana, a čak 30 njih ozbiljno je zainteresovano za kupovinu istog aparata.

"Raspituju se, pitaju koja je procedura za nabavku. Verujem da ovo neće biti jedini mlekomat u Srbiji, a ja planiram još jedan da kupim i postavim ga na Zlatiboru."


Foto prilog


Tagovi

Mlekomat Milovan Ninčić Čajetina Točenje mleka Sterilizacije Aparat


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta