Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 19.08.2021. 10:00

Rast cene teladi i prasadi, ali pad jagnjadi?

Kod prasadi je dominirao iznos od 230 din/kg, tovljenika 155 din/kg, a kod krmača za klanje 120 din/kg u južnobanatskom regionu, slično i u Sremu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 936
  • 569
  • 0

U klanicama na području braničevskog regiona protekle sedmice je evidentiran rast otkupne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 380 din/kg i pad otkupne cene krava za klanje na dominantnih 150 din/kg, pokazuje izveštaj Sistema tržišnih informacije poljoprivrede Srbije (STIPS).

Na pijaci žive stoke u Požarevcu skuplja su u odnosu na prethodni period bila telad, tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma i krave za klanje. Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentiran je u klanicama na području Šapca. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Obim ponude i otkupljnih grla bio je dobar.

Prodajna cena tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša i na stočnoj pijaci u Užicu, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Dominantna otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 235 din/kg i krava za klanje 140 din/kg. 

Rast cena prasadi i tovnih svinja

Dominantne otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje bile su više u odnosu na drugu sedmicu avgusta u klanicama na području južnobanatskog regiona. Kod prasadi je dominirao iznos od 230 din/kg, tovljenika 155 din/kg, a kod krmača za klanje 120 din/kg.

Pad cena mesa nije realno očekivati?

Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u sedmici za nama na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Dominirao je iznos od 230 din/kg

Dobra ponuda jagnjadi oborila cene

U klanicama na području baničevskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena jagnjadi na dominantnih 280 din/kg i šilježadi na 220 din/kg protekle sedmice. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena ovaca, pošto je dominirao iznos od 120 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu bile su skuplje ovce, jer su se najčešće mogle pazariti za 150 din/kg.

U klanicama na području ovog grada i okoline došlo je do pada otkupne cene jagnjadi na 230 din/kg. Jagnjad su protekle nedelje bila jeftinija na stočnoj pijaci u Užicu jer su se najčešće mogla pazariti za 260 din/kg. Razlog je dosta dobra ponuda ove kategorije ovaca.

U klanicama na ovom području takođe je evidentiran pad dominantne otkupne cene jagnjadi na 250 din/kg. Na stočnoj pijaci u Loznici kupci zainteresovani za jagnjad trebalo je da izdvoje 240 din/kg, za jarad 180 din/kg, ovce 130 din/kg za koze 110 din/kg.


Tagovi

Cene stoke Cena jagnjadi Cena prasadi Cena bikova STIPS Otkup


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...