Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 27.04.2019. 10:00

Raste cena svinjetine zbog širenja afričke kuge

Analitičari podsećaju na to da je Кina najveći proizvođač i potrošač svinjskog mesa na svetu. Tako da će situacija na tom tržištu u narednim mesecima najverovatnije odrediti kretanja cena na globalnom nivou. Rast cena svinjetine je sve izvesniji i zbog toga što Кina već sada uvozi svinjetinu da bi nadoknadila manjak domaće ponude. S druge strane, analitičari predviđaju i pad tražnje hrane za životinje, a pre svega soje. 

Foto: Damir Rukovanjski
  • 768
  • 125
  • 0

Posle izbijanja epidemije afričke kuge svinja u Кini svetska javnost je sve zabrinutija da će taj virus nastaviti da se širi. Organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) upozorila je kako piše "New York Times", a prenosi "Politika" da je svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja u opasnosti. Farmeri, trgovci i analitičari pažljivo i sa strahom prate kako Кina upravlja slučajevima te smrtonosne bolesti životinja zbog koje je ta zemlja bila prinuđena da od avgusta 2018. godine uništi oko 600 hiljada svinja. Jedno od glavnih pitanja koje muči analitičare je kako će se cela situacija odraziti na cenu mesa.

Kina već sada uvozi svinjetinu

Analitičari podsećaju na to da je Кina najveći proizvođač i potrošač svinjskog mesa na svetu. Tako da će situacija na tom tržištu u narednim mesecima najverovatnije odrediti kretanja cena na globalnom nivou. Rast cena svinjetine je sve izvesniji i zbog toga što Кina već sada uvozi svinjetinu da bi nadoknadila manjak domaće ponude. S druge strane, analitičari predviđaju i pad tražnje hrane za životinje, a pre svega soje. 

Kineski farmeri prikrivaju infekcije na farmama

Kineska ekonomija već sada oseća posledice koje je uzrokovala ova opasna bolest, za koju ne postoji vakcina. Skok cene svinjokog mesa doprineo je rastu inflacije koja je u martu dostigla petomesečni maksimum. Zalihe svinjskog mesa pale su za 20% u odnosu na lane, s tim da je kineska vlada napravila rezerve kupujući zamrznutu svinjetinu na svetskom tržištu. Uprkos tome što kineske vlasti farmerima prete rigoroznim kaznama farmerima ukoliko odmah ne prijave zarazu, stvar se izgleda otrgla kontroli. Svetski mediji izveštavaju da inspekcija pronalazi uginule životinje u rekama i potocima, zato što proizvođači pokušavaju da prikriju infekcije na farmama.

Moglo bi da dođe i do pada proizvodnje soje

Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede Кina je od početka 2019. godine uvezla 1,8 miliona tona svinjskog mesa, odnosno 7% više nego prošle godine. Inače, pomenuta količina čini petinu ukupne količine kojom se u svetu trgije na godišnjem nivou. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), saopštila je da se na farmama u Кini trenutno nalazi 500 miliona svinja, što čini polovinu svetske populacije tih životinja. Tako da bi izbijanje afričke svinjske kuge moglo da uzrokuje znatno smanjenje kineske proizvodnje te vrste mesa, a moglo bi dovesti i do manje potražnje za proizvodnjom soje.

Afrička svinjska kuga ozbiljna pretnja za sisteme proizvodnje svinja

Prvi slučaj afričke kuge svinja je u toj zemlji zabeležen sredinom 2018. godine. Od tada je registrovan veliki broj epidemija u više od 20 pokrajina. Poslednji incident je prijavljen u januaru, kada je na jednoj farmi zaraženo 4.000 svinja. Međutim, kineski zvaničnici i dalje tvrde da je epidemija pod kontrolom. Prema poslednjem izveštaju Svetske organizacije za zdravlje životinja, od 29. marta do 11. aprila najviše uginuća zabeležen je upravo u Aziji, gde je Кina prijavila gubitak od oko 7.000 životinja. FAO navodi da je afrička svinjska kuga ozbiljna pretnja za sisteme proizvodnje svinja jer ne samo da ugrožava bezbednost hrane već može da ima i velike posledice po međunarodni promet svinjetine kao rezultat ograničenja trgovine.

Komercijalna proizvodnja svinja intenzivirana u poslednjih nekoliko decenija

Zbog povećanja svetske tražnje za mesom, svinje su postale ključni izvor hrane, a svinjetina je najkonzumiranije meso, koje čini oko 37% globalne potrošnje mesa. Za njom slede piletina (35,2%) i govedina (21,6%). FAO je saopštio da je komercijalna proizvodnja svinja intenzivirana u poslednjih nekoliko decenija, ali se i dalje oko 43% tih životinja proizvodi u domaćinstvima i na malim farmama s niskom biološkom sigurnošću, tako da one igraju glavnu ulogu u pojavi, širenju i održavanju afričke svinjske kuge.

Bolest može da pređe i hiljade kilometara

Svet je sve zabrinutiji da će se taj virus širiti. Svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja je u opasnosti upozoravaju stručnjaci FAO-a. Bolest može da pređe hiljade kilometara i da stigne u zemlje u kojima prethodno nije bilo slučajeva, uglavnom putem mesa koje stiže avionima i brodovima ili ga individualno prenose putnici. Stručnjaci FAO-a naglašavaju da je posebno zabrinjavajuće širenje u istočnu Aziju. Budući da se Кina snažno oslanja na industriju svinjskog mesa i poseduje gotovo polovinu svetske proizvodnje, epidemija te bolesti mogla bi da ima katastrofalni uticaj na trgovinu i proizvodnju, s ozbiljnim posledicama po globalnu bezbednost hrane.


Izvori

Politika


Tagovi

Svinje Uzgoj svinja Zarazne bolesti Afrička kuga Cene Tržište Kina FAO


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.