Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 13.04.2023. 16:30

Raste cena teladi i jagnjadi, prasad - 550 din/kg

Dominantna cena prasadi dostigla je nivo od čak 550 din/kg na stočnoj pijaci u Kraljevu, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period.

Foto: Depositphoto/Stramyk
  • 5.964
  • 363
  • 0

Dominantna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je nivo od 800 din/kg na pijaci žive stoke u Kraljevu što ukazuje na rast u donosu na predhodnu nedelju. Pored teladi bili su skuplji bikovi preko 500 kilograma i krave za klanje, pošto je kod tovne junadi dominirao iznos od 350 din/ kg, a kod krava za klanje 250 din/kg. U klanicama na području raškog regiona došlo je do rasta otkupne cene teladi do 160 kilograma na 600 din/kg, izveštaj je STIPS-a.

Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona protekle su sedmice podigli otkupnu cenu krava za klanje, jer je dominirao iznos od 230 din/kg. Ponuda je bila slaba, a potražnja još slabija. Dominantna cena teladi ove rase do 160 kilograma iznosila je 550 din/kg u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma klaničari su plaćali 450 din/kg, dok je najčešća otkupna cena krava za klanje iznosila 200 din/kg.

Telad do 800 din/kg (foto: L. Bencarić)

Najskuplja prasad u Kraljevu

Dominantna cena prasadi dostigla je nivo od čak 550 din/kg na stočnoj pijaci u Kraljevu, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period. Klaničari sa područja ovog grada i okolnih mesta, takođe, su po višim cenama otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 500 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja teesne mase preko 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 210 din/kg. Na stočnoj pijaci u Čačku je tokom prve sedmice aprila zabeležen rast obe kategorije prasadi, pa je kod grla telesne mase do 15 kilograma dominirao iznos od 520 din/kg, dok je najčešća prodajna cena grla telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila 480 din/kg.

Obim ponude i prodatih grla bili su dobri. Rast cene prasadi u odnosu na prethodni period evidentiran je na pijaci žive stoke u Loznici. Za prasad telesne mase do 15 kilograma tebalo je izdvojiti 520 din/kg, dok je u kategoriji prasadi od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 500 din/kg. Klaničari sa ovog područja su podigli otkupnu cenu iste kategorije prasadi na 450 din/kg

Rast cene jagnjadi i u raškom regionu

Jagnjad su se tokom prve sedmice aprila najčešće mogla pazariti po ceni od 460 din/kg, što je postignut maksimum u toku ove godine na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za razliku od jagnjadi niža je bila prodajna cena ovaca u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 150 din/kg. U klanicama na području raškog regiona, takođe, je zabeležen rast otkupne cene jagnjadi, s tim što je dominirao iznos od 420 din/kg.

Jagnjad su se tokom prve sedmice aprila najčešće mogla pazariti po ceni od 460 din/kg (foto: R. Vojnović)

Nije bilo promene cena jagnjadi i ovaca u poređenju sa poslednjom sedmicom marta na stočnoj pijaci u Čačku, a i obim ponude i tražnje bio je na prošlonedeljnom nivou. U klanicama sa ovog područja izostala je ponuda jagnjadi i ostalih kategorija ovaca.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena stoke Cena prasadi Cena jagnjadi Cena teladi STIPS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...