Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 11.05.2022. 12:00

Raste interes za nabavku teladi, junad - 3,2 evra po kilogramu?

Među proizvođačima odomaćila se parola "isplata na račun, pa kamion sa farme".

Foto: Željka Rački Kristić
  • 2.562
  • 315
  • 0

Kako saopštava Udruženje "Agroprofit" nakon zastoja u otkupu, naša junad prodata je kupcima po ceni od 3,2 evra po kilogramu.

"Klaničari i nakupci su se pre desetak dana dogovorili da u periodu do početka turističke sezone smanje cenu za otkup kvalitetne utovljene junadi u Srbiji. Neki su namerili da lageruju meso, a drugi da ostvare veću zaradu u izvozu u Crnu Goru i Albaniju. Stočari nisu prihvatili cene od 3,00 evra/kg žive mere, već da najniža ponuda bude 3,2-3,4 evra/kg", navode iz Agroprofita.

"Isplata na račun, pa kamion sa farme"

Prodaja je bila u zastoju nedelju dana, a juče su kupci u Kuli platili kvalitetnu junad 3,2 evra/kg na račun gazdinstva i odvezli robu, uz obećanje da će vratiti potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje podsticaja.

"Istina, sve je manje robe u ponudi, ali se i pored isporuke obim ponude junadi Proizvodne grupe odgajivača, u okviru Udruženja Agroprofit značajnije ne smanjuje. Za prodaju prijavila gazdinstva koja nude 400 junadi simentalske rase, 180 šarolea i više od 150 crno belih (ukrštenih). Među proizvođačima odomaćila se parola 'isplata na račun, pa kamion sa farme'", ističu i dodaju da pojedinci koji nisu tako učinili, ne mogu lako da ostvare naplatu.

Među stočarima porastao je interes za nabavku teladi, ali su cene znatno više u odnosu na isti period od prošle godine i kreću se od 600-650 evra po komadu, iako težina ne prelazi 150 kg. Iz Udruženja ponovo upozoravaju farmere da ne preuzimaju telad koja nisu prošla karantin kod uvoznika.


Tagovi

Otkup junadi Prodaja junadi Izvoz Agroprofit Nabavka teladi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)