Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živa stoka
  • 13.05.2021. 10:30

Rastu cene prasadi i junadi, ali niže za jagnjad

Na pijacama Srbije poskupljuje prasad, pa se ona do 25 kilograma prodaju i po ceni od 280 dinara. Junad preko 480 kilograma plaćaju za iznos od 220 dinara, ali prodajne cene dviski, ovaca i jaradi zadržale su prošlonedeljni nivo.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 3.471
  • 469
  • 1

Na pijaci žive stoke u Čačku su tokom prve sedmice maja bila skuplja prasad. Dominantna cena grla do 15 kilograma iznosila je 280 din/kg, dok su se grla telesne mase od 16 do 25 kilograma najčešće mogla pazariti po ceni od 270 din/kg, navodi se u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Ponuda i prodaja bili su dobri. U klanicama na području Južnobačkog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Protekle sedmice preovladao je iznos od 150 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su na prosečnom nivou. Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više u klanicama na području južnobanatskog regiona.

Protekle sedmice cena prasadi iznosila je 220 din/kg, dok je kod tovnih svinja dominirao iznos od 150 din/kg. Rasla je prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja u Kraljevu. Najčešća cena prasadi iznosila je 270 din/kg, dok je cena tovljenika varirala od 150 do 160 din/kg u zavisnosti od kategorije grla. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja i na pijaci žive stoke u Vranju, ali jeftinija u Kragujevcu. Kod prasadi je dominirao iznos od 260 din/kg, dok je vladajuća cena tovljenika iznosila 130 din/kg.

Jagnjad - 240 dinara za kilogram

Cena jagnjadi bila je niža u poređenju sa prethodnim periodom na stočnoj pijaci u Čačku, pošto su se najčešće mogla kupiti za 240 din/kg. Prodajne cene dviski, ovaca i jaradi zadržale su prošlonedeljni nivo, kao i obim ponude i tražnje.

Otkupne cene šilježadi i ovaca bile su niže u toku prve sedmice maja u klanicama na području podunavskog regiona. Cena šilježadi iznosila je 210 din/kg, a ovaca 150 din/kg.

Sa rastom cena žitarica i junad se prodaje za više novca?

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentiran je protekle sedmice u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 220 din/kg.

Otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase bile su više u nedelji za nama, evidentirao je STIPS, pošto je kod junadi najzastupljeniji iznos od 250 din/kg, a kod tovnih bikova iznos od 245 din/kg.


Tagovi

Cene prasadi Cene jagnjadi Cene junadi Dviske Šilježad Bikovi Cena svinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.