Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 29.04.2017. 16:30

Raznovrsna proizvodnja za mirnu budućnost

Stefan Stamenić iz Velikog Polja spada u red mladih ljudi koji su posle završene škole rešili da se vrate u svoje rodno mesto i da nastave poljoprivrednu proizvodnju. Ovaj mladi domaćin bavi se ratarstvom, stočarstvom, i voćarstvom, a posebnu ljubav u njegovom srcu zauzimaju i psi.

  • 1.692
  • 229
  • 0

Nesiguran plasman i kolebljive cene primoravaju poljoprivrednike da organizuju različite proizvodnje. Računica je da će bar na nekoj zarada biti dobra. Zato je u našim selima malo velikih specijalizovanih proizvođača. Domaćin Stefan Stamenić iz Velikog Polja po profesiji je veterinar, uspešan i cenjen u svom poslu, ali pored osnovnog posla bavi se i ratarstvom, stočarstvom i voćarstvom.

Rekordni rod kukuruza

Stamenići poseduju desetak hektara obradivog zemljišta na kome seju različite kulture. Prošlogodišnji prinosi bili su dobri, a kukuruz je rekordno rodio.

"Sejemo žitarice, četiri hektara kukuruza, tri hektara pšenice i dva hektara lucerke. Imamo i jedan hektar livade, koji uglavnom koristimo za pašu ovaca. Prošle godine smo imali veoma dobre prinose, kukuruz je bo nekih deset tona po hektaru, pšenica je bila između četiri i pet tona", započinje priču ovaj mladi domaćin.

Za ratarsku proizvodnju Stamenići nemaju kompletiranu mehanizaciju, ali ono osnovno je tu: veliki i mali traktor, plugovi, tanjirača prikolice.

Ovčarstvo kao primarna proizvodnja

Stefan je nekada bio uspešan i poznat odgajivač virtemberg ovaca, njegova grla dobijala su najviša priznanja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, i na obrenovačkim izložbama, a onda je gotovo odustao od ove proizvodnje.

"Ovčarstvom smo ozbiljno krenuli da se bavimo 2004. godine, posećivali smo mnogo sajmova i izložbi, imali smo jako kvalitetne ovce da bi sa 120 grla smanjili na pet grla 2012. godine. Međutim situacija se promenila prošle godine, uzeli smo 15 novih, mladih plotkinja, trenutno imamo negde oko 30 plotkinja i 20 mladih ženki, koje ćemo ostaviti za našu proizvodnju", objašnjava Stamenić.

Kvalitetno stado se polako uvećava, a Stamenići planiraju ponovni povratak proizvodnji i obnovu ovčarskog fonda za oko sto grla, za koji, kako ističu, imaju objekat.

Ima vremena i za voćarstvo

Ova porodica bavi se i voćarstvom, a u starom zasadu dominira šljiva. Ona je sada u punom rodu. U novom zasadu na površini od oko 20 ari najviše je lešnika.

"Voća imamo oko 200 sadnica šljive, oko 100 sadnica višnje, trešnje i dunje, i oko 360 sadnica mladog lešnika", kaže ovaj domaćin.

Posebno mesto kod ove porodice zauzimaju i psi. Stefan već sedam godina gaji dobermane i učestvuje na izložbama kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Photo: Public Domain / Pixabay


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Tagovi

Veliko Polje Stefan Stamenić Veterinar Ovčarstvo Ratrastvo Pšenica Kukuruz Lucerka Proizvodnja Psi Doberman


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.