Romanovska ili "carska" rasa može služiti za poboljšanje proizvodnih karakteristika stada drugih rasa ili se uzgajati u čistoj rasi. Ranostasnost, visoke reproduktivne moći i otpornost rase su razlozi zbog kojih je tražnja za ovim ovcama veća od ponude.
Porodica Đorđa Đorđevića iz Rabenovca, u opštini Rekovac, ovčarstvom se bavi već trideset godina. Iz želje da na nov i napredniji način nastavi porodičnu tradiciju, dvadesetšestogodišnji Đorđe se opredelio za uzgoj romanovskih ovaca.
U proizvodnim karakteristikama romanovske rase Đorđe je prepoznao mogućnost unapređenja ovčarstva u svom kraju. "Prošle godine, gledajući poljoprivredne emisije video sam romanovsku rasu ovaca i došao na ideju da ih uzgajam i proizvodim priplodni materijal. Prvo grlo sam kupio na poljoprivrednom sajmu u Kragujevcu, a zatim sam nastavio sa kupovinom kvalitetnih grla i širio stado. Danas imam oko dvadesetak čistokrvnih grla romanovskih ovaca i par linija ovnova", kaže Đorđević. Njegova porodica za sada ima objekat za smeštaj 50 grla i u toku su pripreme za proširenje kapaciteta za 100 grla plotkinja. "Planiram da proširim stado jer imam uslove i svu potrebnu mehanizaciju. Imam volju, trudim se i znam da ću uspeti. Mislim da je danas lepše i bolje živeti na selu i biti svoj gazda", poručuje Đorđe.
Grla romanovske rase su otporna, bez posebnih zahteva prema ishrani i smeštaju. Ovce su skromnijih dimenzija, težine od 50 do 60 kg, dok ovnovi dostižu od 70 do 90 kg. Prosečna težina jaganjadi starih 90 dana iznosi od 22 do 25 kg. Vuna je gruba, a zbog mešavine belih i crnih vlakana ima siv izgled. Prinos vune po ovci iznosi od 1,4 do 1,6 kg, a kod ovnova od 2 do 3 kg.
"U zimskom periodu i u periodu jagnjenja, ovce držim u objektu koji je od drveta, namenski napravljen isključivo za ovce. Da bih podmirio sve njihove potrebe imam čak i zasebena porodilišta za svaku od njih. Tokom leta ovce su na ispaši. U zimskom periodu ovce hranim kombinacijom zobi i sena, a jaganjce hranim koncentratom i lucerkom", objašnjava Đorđević, i dodaje kako ove ovce, budući da su ruska rasa, dobro podnose hladno vreme, a obavezno se šišaju dva puta godišnje.
Još od nastanka romanovske ovce u 19. veku, vršena je stroga selekcija na plodnost, a rezultat selekcijskog rada je taj što je ovo danas najplodnija rasa ovaca u svetu. Spada u izrazito mlečne rase, što joj omogućava da samostalno odhrani brojno leglo.
"Pri svakom jagnjenju ovca na svet donese od 2 do 5 jagnjadi. Jedinke su retke. U našim uslovima godišnji prosek po ovci u dva jagnjenja je preko 5 jagnjadi. Pošto veoma rano polno sazrevaju, neophodno je da se ženska jagnjad već sa tri meseca starosti čuvaju zasebno, kako ne bi došlo do neželjenog parenja. Dviske puštam u priplod sa deset meseci starosti. Ovce se jagnje uglavnom lako, ali pošto imaju veća legla, ponekad je potrebno pomoći ili dodati mleka jagnjetu koje je slabije. Jagnjad ubrzo nakon jagnjenja staju na noge i postaju živahna. Muška grla su idealna za ukrštanje sa bilo kojom drugom rasom ovaca jer prenose gene plodnosti i otpornosti na potomstvo. Potomstvo dobijeno ukrštanjem daje prosečno tri jagnjeta godišnje", priča Đorđević.
U Srbiji je romanovska rasa nova, na našem tržištu zastupljena je tek par godina, a potražnja za njom je u porastu. "Iako je ova rasa skupa, sve je više zainteresovanih jer se polako uviđaju prednosti i isplativost romanovske ovce. Cena muških jagnjadi kod mene je od 200 do 300 €, u zavisnosti od uzrasta, a cena ženskih je 350 €. Tražnja je velika, ljudi su spremni da čekaju na kupovinu i po godinu dana. Trenutno se mogu nabaviti nove krvne linije jer je u Srbiju u proteklom periodu uvezen veći broj ovnova. Za uzgoj romanovskih ovaca treba da se opredele uzgajivači koji žele da svoja stada brzo umnože, povećaju broj jagnjadi po ovci i da imaju otporna grla", kaže Đorđe na kraju razgovora.
Povezana stočna vrsta
Foto prilog
Tagovi
Autorka
srdjan djokic
pre 8 godina
meni se jako svidja ova rasa ovaca ali trenutno zbog finansija nemogu da nabavim ni jedno jagnje nadam se da cu na leto da kupim bar dva tri romanovskih jagnjeta pa cu imati cime da se hvalim posto sam dosta lepog video i procitao ovoj rasi ovaca.
dragana80
pre 9 godina
Meso ima ukus divljači, spada u delikatese. Za više informacija najbolje je da se obratite uzgajivaču romanovskih ovaca, telefonom na broj: 0645531154 ili preko fb profila: https://www.facebook.com/profile.php?id=100005217618624