Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 07.09.2015. 09:45

SAD obnavlja jata evropskom živinom!

Posledice ptičjeg gripa u SAD-u podižu cene živine i jaja.

Foto: depositphotos.com, farmvilliy
  • 99
  • 6
  • 0

Ograničene zalihe mlade živine i prostora ugroziće trud američkih farmera koji žele da obnove opustošene zalihe jaja nakon najvećeg izbijanja ptičjeg gripa u toj zemlji.

Prema procenama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kao rezultat nestašice i gubitka više od 48 miliona pilića i ćurana zbog te bolesti, cene jaja će se popeti na viši nivo nego što se ranije ove godine očekivalo, i ostaće visoke do 2016. godine. Smrznute ćurke iz veleprodaje poskupeće za najveći američki praznik, Dan zahvalnosti za 19 % više nego prošle godine. Uzgajivači ćurana i pilića kažu da će živinskoj industriji trebati dve godine za obnovu jata.

Farme prazne do kraja godine

Prošla su gotovo dva meseca od poslednjeg incidenta ptičjeg gripa, a farmeri čija su jata bila pogođena virusom, sada čiste prostor, pre unosa novih životinja. Međutim, USDA mora dati dozvolu za proizvodnju pilića u Ajovi, koja je najveći proizvođač jaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog dugog procesa čišćenja, većina farmi će do kraja godine ostati prazna. Proces čišćenja farmi od virusa mogao bi da potraje još duže ako divlje patke, koje nose virus, počnu svoje sezonske migracije.

Obnova proizvodnje jaja

Minesota i Ajova, gde su zaražene prvo farme ćurki, pa tek onda pilića, počele su ponovo da obnavljaju svoje proizvodne pogone. Za razliku od kokošaka, ćurke se ne drže u kavezima. Proizvođači javljaju da postoji manjak mladih ćuraka da bi se ponovo napunili živinarnici.

80% tržišta snabdevaće Evropska unija

Hy-Line osnovan u Ajovi, u vlasništvu nemačke EW Grupe, snabdeva mladom živinom 80 % američkog tržišta. Trenutno je u toku repopulacija, a farmeri čekaju odobrenje ministarstva da bi njihove narudžbine dobile zeleno svetlo. Potražnja je velika jer farmeri obnavljaju čitava jata, ali uzgajivači ne mogu da doskoče tolikim narudžbinama koje se samo gomilaju. Tek sledeće godine se očekuje pravi zamah u živinskoj industriji SAD-a, kada će obnovljena jata početi da se razvijaju i nose jaja.

Foto: depositphotos.com, farmvilliy


Tagovi

Jaja Ćurke Ministarstvo poljoprivrede SAD Ptičji grip Perad Pilići USDA Obnova jata Nemački dobavljač Ajova Divlje patke Sezonske migracije Cene jaja


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."