Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega papaka
  • 19.09.2018. 14:00

Saveti za dobru negu nogu kod krava

Da bi krave obezbedile visoku proizvodnju mleka, potrebno je da im omogućimo udobno kretanje i stajanje. Dakle, važno je da hodaju bez ikakvih smetnji. 

Foto: Flickr / Nick
  • 1.185
  • 71
  • 0

Krave više od 50% ukupnog vremena provode stojeći ili u kretanju. Na svaku nogu dolazi velika telesna masa, koja jako opterećuje svaki papak, kao najniži deo noge. Tako njenu težinu nosi čvrsti rožnati zid papaka i deo tabanske strane pete. Zbog toga bi težina trebalo da bude jednako raspoređena i na unutrašnji i na spoljašnji deo papka. Kako savetuju stručnjaci, negu papaka treba raditi svake godine.

Papci stalno rastu, ali se i troše

Da bi krave obezebdile visoku proizvodnju mleka, potrebno je da im omogućimo udobno kretanje i stajanje. Dakle, važno je da hodaju bez ikakvih smetnji. 

"Papci stalno rastu, ali se i troše. U nekim uslovima isto toliko, koliko i porastu. U uslovima današnjeg držanja ravnoteža porasta i trošenja papaka je poremećena, naročito ako su krave vezane i kreću se sve teže, nerado i usporeno ustaju, brže obave ono što moraju ( ishrana, napajanje), pa ponovo traže mesto za ležanje", pojašnjava savetodavac iz PSSS Smederevo Zoran Nedeljković.

Obrada papaka kod krava

Glavne smernice za dobru negu nogu krava

Da ni krave imale dobru negu, važno je:

  • održavati dobre higijenske uslove - obezbediti čist i suv smeštaj kravama, kako bi se prljavština svela na minimum i time sprečile bolesti papaka;
  • hraniti krave sa dovoljnim količinama kvalitetne kabaste hrane i izbegavati iznenadne promene u dnevnim obrocima;
  • redovno vršiti obrezivanje papaka i to najmanje dva puta godišnje;
  • redovno vršiti dezinfekciju papaka;
  • izvršiti selekciju dokazanih bikova, koji će unapređivati noge i papke, kao i otpornost na njihove bolesti.

"Kada je reč o nezi papaka krava, dobro je biti upoznat sa građom papaka, bolestima papaka, preventivnim merama. Pet najuobičajenijih bolesti papaka kod goveda su: interdigitalni dermatitis, laminitis, interdigitalni flegmon, digitalni dermatitis, uzdužno pucanje papaka. Sve ove bolesti se dijagnostikuju uočavanjem promena na papcima. Lečenje treba fokusirati na uklanjanje uzroka oboljenja", napominje Nedeljković.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zoran Nedeljković PSSS Smederevo Krave Noge Papci Nega


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta