Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svilajnac
  • 15.02.2019. 15:00
  • Pomoravski okrug, Svilajnac

Simentalka sa Resave - jedini izbor stočara

Okolina Svilajnca je poznata po tome što skoro svi stočari, od 400 njih, gaji goveda simentalske rase. Zbog čega se baš za nju odlučuju, kakva su njihova iskustva i uspesi? Očigledno dobri, jer Resavci su redovni pobednici najprestižnijih sajmova, a imaju i svoj- posvećen upravo ovoj rasi.

Foto: Biljana Nenković
  • 525
  • 75
  • 1

U okolini Svilajnca, opštine koja broji oko 30.000 stanovnika, dnevno se proizvede 25.000 litara mleka u 400 domaćinstava, koji se bave stočarstvom. I u svim štalama tradicionalno se gaji resavska simentalska rasa. Umatičenih grla ove rase ima oko 5.000. Goran Despotović, pomoćnik predsednika Svilajnca za poljoprivredu kaže da je tako već 150 godina i da su retki oni koji se odlučuju za neku drugu rasu.

"Stočari su u ovom kraju ranije gajili domaće šareno goveče koje su godinama oplemenjivali sa bikovima iz Nemačke i Švajcarske. Zato danas imamo takozvano domaće šareno goveče u tipu simentalca. Sada to zovemo resavski simentalac koji je karakterističan za naš kraj", kaže Goran Despotović.

Resavski simentalac (Foto: Biljana Nenković)

Prija joj dolina Resave - daje litar mleka po glavi stanovnika

Kako i zašto je ova rasa toliko dugo ostala omiljena u resavskom kraju i šta joj to prija, možda najbolje objašnjava jedan od mnogobrojnih odgajivača. Kaže da su izuzetne mlečnosti, gabarita i lako se tove.

"Prvo, to je rasa koja daje od 35 - 40 litara mleka. Velikih su gabarita mesnate su, brzo i lako se tove. Resavskoj simentalki očigledno prija ovo podneblje i hrana koju proizvodimo. Pokušavali su ljudi i sa drugim rasama, ali su se opet vraćali na našu simentalku", kaže Dragan Todorović iz sela Dublje kod Svilajnca.

On u svojim štalama ima 30 grla stoke, od toga je 12 krava. Dnevno predaje preko 250 litara mleka. Za njega je resavka jedini izbor.

Dobra genetika i hrana od presudnog značaja

"Ne bih je nikada menjao za neku drugu, jer kod  ostalih rasa kada je loša godina sa hranom one kaliraju i teško se vraćaju u kondiciju. Sa našom simentalkom to nije slučaj. Mogu da jedu i samo travu i biće ovih gabarita. Naravno, ako hoćete dosta kvalitetnog mleka onda se mora voditi računa o ishrani. Tu je na prvom mestu lucerka i domaće mešavine koncentrata kako bih tačno znao šta jedu moje krave", dodaje Todorović.

Kada je o mlečnosti reč, Dragan kaže da i holštajn može da daje skoro istu količinu mleka, ali je razlika što resavski simentalac daje bolju i krupniju telad od kojih se takođe prihoduje. Za uspeh je, osim dobre ishrane, tvrdi, zaslužna i dobra genetika. Uvezao je neka od grla iz Bavarske, a i opština je pre jednu deceniju počela da ulaže novac i pomaže finansijski stočarima u obezbeđivanju genetskog materijala.

Podigli joj spomenik i organizovali sajam!

Danas u svilajnačkom kraju ima umatičenih 2.000 mlečnih krava, a sa potomstvom oko 5.000 grla.

"Stočari iz Resave su vodeći u gajenju resavske simentalke, a dokaz da je to tako jesu brojne nagrade na svim sajmovima, a pogotovu su ponosni na nagrade sa Novosadskog sajma. U poslednjih pet godina tri puta su bili apsolutni šampioni u govedarstvu u centru Vojvodine", kaže Goran Despotović.

Svilajnac je odao i svojevrsnu počast rasi od koje dnevno dobijaju skoro pa litar mleka po stanovniku opštine. Pre 55 godina osnovan je Sajam simentalske rase koji se održava do danas u Svilajncu, a u dvorištu Poljoprivredne škole u ovom gradu stoji i maketa - spomenik resavke u prirodnoj veličini.


Tagovi

Resavska simentalka Svilajnac Mlečnost krava Genetički materijal Domaće šareno goveče Goran Despotović Dragan Todorović Dublje Novosadski sajam Simentalska rasa


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić