• Proizvodnja mleka
  • 19.04.2017. 12:00

Simentalska rasa za tov i mleko

Porodica Begojević iz Suseka u svojim štalama ima 100 grla simentalske rase. Mušku telad tove, a mleko muznih krava isporučuju mlekari i koriste u proizvodnji sitnog sira.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 3.764
  • 477
  • 0

Porodica Begojević iz Suseka u svojim štalama ima 100 grla simentalske rase. Odabrali su baš njih, zbog teladi. Mušku telad tove, a kažu da nemaju potrebu za holštajnom, jer pojedine krave daju i 38 litara mleka.

Trenutno je 26 grla na muži, a 26 bikova na tovu. Nekoliko junica treba da se oteli, pa će se broj muznih krava povećati na 30.

Pašnjaci štede novac

Kada je reč o ishrani, zasniva se na koncentrovanoj hrani, silaži, senaži deteline i ispaši.

"Od aprila do prvog oktobra su svaki dan na pašnjaku, uveče se vraćaju kući. Uštede dobar deo hrane preko leta, što i, treba za zimu. Koncentrat dobijaju ujutro i uveče", kaže Branislav Begojević.

Problem sa kojim se suočavaju stanovnici Suseka je manjak pašnjaka, a problem predstavlja i najava da će se na tom području saditi topole.

Mlečnost simentalki

Branislav kaže da je trenutni prosek više od 25 litara po kravi. Zadovoljan je količinom mleka i veruje da bolje ne može.

"Kvalitet je odličan. Jedan deo mleka će se dati u mlekaru, a ostatak će ići u sitni sir, švapski. Verujem da će cena preći 40 dinara", kaže domaćin.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Branislav Begojević Susek Simentalac


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi