Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 19.04.2017. 12:00

Simentalska rasa za tov i mleko

Porodica Begojević iz Suseka u svojim štalama ima 100 grla simentalske rase. Mušku telad tove, a mleko muznih krava isporučuju mlekari i koriste u proizvodnji sitnog sira.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 4.167
  • 477
  • 0

Porodica Begojević iz Suseka u svojim štalama ima 100 grla simentalske rase. Odabrali su baš njih, zbog teladi. Mušku telad tove, a kažu da nemaju potrebu za holštajnom, jer pojedine krave daju i 38 litara mleka.

Trenutno je 26 grla na muži, a 26 bikova na tovu. Nekoliko junica treba da se oteli, pa će se broj muznih krava povećati na 30.

Pašnjaci štede novac

Kada je reč o ishrani, zasniva se na koncentrovanoj hrani, silaži, senaži deteline i ispaši.

"Od aprila do prvog oktobra su svaki dan na pašnjaku, uveče se vraćaju kući. Uštede dobar deo hrane preko leta, što i, treba za zimu. Koncentrat dobijaju ujutro i uveče", kaže Branislav Begojević.

Problem sa kojim se suočavaju stanovnici Suseka je manjak pašnjaka, a problem predstavlja i najava da će se na tom području saditi topole.

Mlečnost simentalki

Branislav kaže da je trenutni prosek više od 25 litara po kravi. Zadovoljan je količinom mleka i veruje da bolje ne može.

"Kvalitet je odličan. Jedan deo mleka će se dati u mlekaru, a ostatak će ići u sitni sir, švapski. Verujem da će cena preći 40 dinara", kaže domaćin.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Branislav Begojević Susek Simentalac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.