Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 13.01.2022. 12:00

Skuplja telad u Pirotu, prasad u Novom Sadu i jagnjad u Smederevu

Prodajna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograrma bila je viša u odnosu na prethodnu nedelju na stočnoj pijaci u Pirotu. Dominirao je iznos od 480 din/kg.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.019
  • 176
  • 0

Prodajna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograrma bila je viša u odnosu na prethodnu nedelju na stočnoj pijaci u Pirotu. Dominirao je iznos od 480 din/kg. Za otkupljene tovne bikove ove rase telesne mase preko 500 kilograma plaćali su 340 din/kg, dok je dominantna cena krava za klanje iznosila 170 din/kg, izveštavaju reporteri Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Rast otkupne cene krava za klanje zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na području Zlatiborskog regiona jer je dominirao iznos od 170 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma varirala je od 250 din/kg za grla hereford rase do 270 din/kg za grla simentalske rase u klanicama na području Srednje-banatskog regiona. 

Pad cena svinja na Jugu Srbije

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu došlo je do rasta prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 300 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Nišavskog regiona. Dominantna cena iznosila je 110 din/kg. Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 200 din/kg, dok je Klaničari sa područja Južnobanatskog regiona po nižoj su ceni u odnosu na predhodnu sedmicom otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma pošto je dominirao iznos od 240 din/kg. Kod grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao je iznos od 140 din/kg. 

U klanicama na području Srednjebanatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 175 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma bila je niža u odnosu na predhodnu sedmicu u klanicama na području Nišavskog regiona pošto je dominirao iznos od 110 din/kg. 

Jagnjad 350 dinara za kilogram

Rast prodajne cene jagnjadi i pad cena šilježadi i ovaca karakteristika je stočne pijace u Smederevu tokom prve sedmice januara. Dominantna cena jagnjadi iznosila je čak 350 din/kg. Za šilježad su odgajivači dobijali 240 din/kg, a za ovce 160 din/kg. Jagnjad su u periodu od 03. do 09. januara bila skuplja i na stočnoj pijaci u Užicu jer je dominirala cena od 380 din/kg. U istom periodu je otkupna cena jagnjadi bila niža u klanicama sa područja Zlatiborskog regiona jer je dominirao iznos od 350 din/kg.

Reporteri STIPS iz Požarevca protekle su sedmice zabeležili pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području Braničevskog regiona. Otkup je najčešće vršen po dominantnoj ceni od 280 din/kg. Za razliku od klanica na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do rasta cene jagnjadi u istom periodu na dominantnih 300 din/kg. Na pijaci žive stoke u Vranju došlo je do pada prodajne cene jaradi u poređenju sa poslednjom sedmicom decembra. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 230 din/kg. U ponudi je bilo dvadesetak grla. U klanicama na području Srednjebanatskog regiona reistrovan je otkup jagnjadi po dominantnoj ceni od 300 din/kg, a obim ponude bio je sasvim slab.


Tagovi

Telad Jagnjad Prasad Cena svinja Cena stoke STIPS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]