Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 16.08.2021. 10:00

Skupo meso zbog porasta cena žitarica ili smanjenja broja stoke?

Najnovije poskupljenje mesa je, prema oceni agrarnog analitičara Milana Prostrana, posledica drastičnog smanjenja broja grla stoke u našoj zemlji, kao i uvoza mesa koji je rezultat velikog broja sporazuma o slobodnoj trgovini, posebno sa Evropskom unijom.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 1.460
  • 828
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je ova godina specifična, te da su cene kako žitarica, tako i voća odlične, da su negde rekordne, kakve ranije nisu zabeležene, poput malina, kupina, pšenice, kukuruza, prenosi Tanjug.

Kako dalje piše ova agencija, a prenosi TV Nova, skupe žitarice poskupljuju proizvodnju mesa i mleka, jer kada stočari prodaju skupo robu njima odgovara, ali se onda potrošaci žale da je skupo meso u radnji, te je to teško pomiriti i nezahvalno je ceniti strane, smatra ministar.

Uvoza mesa zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU

Kako je ranije izjavio za istu agenciju agrarni analitičar Milan Prostran, na loš položaj stočarske proizvodnje, a u krajnjoj situaciji i na cenu mesa, uticale su i razne bolesti, posebno kada je reč o svinjama i njihovom oboljevanju od afričke svinjske kuge.

Najnovije poskupljenje mesa je, prema njegovoj oceni, posledica drastičnog smanjenja broja grla stoke u našoj zemlji, kao i uvoza mesa koji je rezultat velikog broja sporazuma o slobodnoj trgovini, posebno sa Evropskom unijom. Dalje navodi da je uvoz doduše sada nešto smanjen, zbog krize u proizvodnji svinjskog mesa, ali da još negativno utiče na domaću poljoprivredu, pa i cenu mesa u Srbiji.

Skuplja svinjetina neće popraviti stanje u stočarstvu - proizvođači na gubitku?

Na ovo je upućivao početkom meseca predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević, kada je izjavio za Betu da Ministarstvo poljoprivrede ne interesuje što proizvođači mesecima traže pomoć i ne odgovaraju im na zahteve da se bar prelevmanima smanji uvoz smrznutog mesa, da robne rezerve otkupe izvesnu količinu ili da se obavežu domaće trgovine da u ponudi imaju bar 70 odsto domaćeg svinjskog mesa.


Tagovi

Milan prostran Poskupljenje mesa Poskupljenje žitarica Smanjenje broja stoke Branislav Nedimović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...