Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna energija
  • 12.06.2021. 18:00

Solarne ograde za pašnjake postaju trend u poljoprivredi - višestruko su korisne

Solarni paneli, ujedno ograde su sve traženije. Kada je u pitanju stočarstvo, brojne su prednosti njihovog postavljanja. Na solarni pogon se hladi i mleko u Africi.

Foto: Facebook/Jana Solar
  • 428
  • 326
  • 0

Sve veći trend u poljoprivrednoj proizvodnji postaju solarni paneli, pogotovo kada je u pitanju stočarstvo. Ograde koje sprečavaju stoku da pobegne i uz to proizvode električnu energiju već su pronašle svoje mesto na farmama zapadne Evrope.

Dok je električnim pastirima za rad potrebna struja, ove je ograde proizvode i tako štede resurse. Taj način je kombinacija konstrukcije ograde i solarnih panela koji moraju biti montirani vertikalno ili pod uglom, a mogu se prilagoditi bilo kojoj vrsti terena, piše agrarheute.

Takođe, produktivnost zemljišta mogla bi se znatno povećati kombinovanjem ispaše ovaca i proizvodnje sunčeve energije na istom zemljištu, pokazalo je istraživanje naučnika Oregonskog državnog univerziteta. Kako prenosi ScienceDaily, kod solarnih panela pozitivno je što daje vrednost u smislu proizvodnje energije, ali doprinose i dobrobiti životinja. Stvaraju im hlad, a one piju manje vode.

Slobodan uzgoj kokošaka u Austriji (Foto: Facebook/ISSOlaB)

Ovakvi projekti u SAD-u su povećani za 48 odsto tokom proteklih decenija, a očekuje se da će se trenutni kapacitet udvostručiti tokom sledećih pet godina. Istraživanja su potvrdila i da biljke koje vole hlad mogu imati bolje prinose u kombinaciji sa solarnim pločama.

Hlađenje mleka

Stočari iz afričkih zemalja često nemaju priključke za struju i mogu tržiti samo mali deo mleka zbog nedostatka rashladnih uređaja. Iz tog razloga ne mogu u potpunosti iskoristiti potencijal svojih farmi. Kako bi im olakšali, naučnici sa nemačkog Univerziteta Hohenhajm razvili su sistem za hlađenje na solarni pogon koji je pogodan za farmere sa malim brojem krava.

On proizvodi blokove leda pomoću solarne energije. Teški su oko dva kilograma i dolaze do sredine posude za mleko. Kako se ne bi mešali s ovom namirnicom, smešteni su u dodatan rezervoar, održavajući nisku temperaturu.

"Ovakvim sistemom se mleko može hladiti 12 sati i sprečiti razmnožavanje klica", pojašnjava doktorand na spomenutom univerzitetu, Viktor Tores Toledo.

Solarne ploče u poljoprivredi? Efikasne u uzgoju živine i povrća

Već ga primenjuju farmeri u Keniji i to od oktobra 2016. godine. Naučnici su najavili da će uskoro razviti mašine za mužu i čišćenje na solarni pogon. Ali, oni su još uvek u procesu izrade.


Tagovi

Solarne ograde Solarni paneli Trend Stočarstvo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.