Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 11.02.2017. 14:30

Sremci zadovoljni povećanjem subvencija

Sremci koji se bave tovom svinja smatraju da je ovo dobar potez države, jer se polako vraća nada u stočarstvo koje je nekada u ovom delu Vojvodine bilo veoma razvijeno.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 5.299
  • 815
  • 0

Srem je nekada bio područje veoma poznato po uzgoju svinja. Nije bilo domaćinstva koje u svom oboru nije imalo tovljenike. Mnogi su od te vrste proizvodnje sazidali nove kuće, kupovali traktore i priključne mašine. Tako je bilo nekada. Godinama se ova proizvodnja gasila, a ostali su samo najuporniji.

Odolevaju godinama, pa nova Uredba koja je ovih dana doneta daje nadu u bolje sutra, kažu sremski stočari. Naime, na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, podsticaji svinjarima povećani su na 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 7.000, ali je predviđeno da se ovoga puta finansiraju i muška grla. Sredstva su namenjena kvalitetnim priplodnim krmačama i nerstima, dok su podsticaji za tov svinja ostali 1.000 dinara po grlu u tovu.

Dobar potez države

Sremci koji se bave tovom svinja smatraju da je ovo dobar potez države, jer se polako vraća nada u stočasrtvo koje je nekada u ovom delu Vojvodine bilo veoma razvijeno. Kako kažu, svaka pomoć je dobro došla, jer su troškovi proizvodnje veoma veliki.

Milan će nabaviti premiks

"Ako ništa drugo, dobro će doći za nabavku premiksa za stočnu hranu koju ne proizvodim na svojoj njivi, jer se bavim i ratarstvom. Nisam prestajao da se bavim stočarstvom ni kada je bilo najteže, a ako se bude ulagalo više u stočarstvo možda povećam broj krmača i tako više zaradim", kaže Milan Muidža iz Putinaca.

Njegovog mišljenja je i Živko Stojković, stočar iz Malih Radinaca, čija se porodica bavi stočarstvom:

"Nije malo tri hiljade dinara po krmači, jer to nam daje mogućnost da ove godine povećamo proizvodnju".

Bolji dani za stočare

I u Udruženju poljoprivrednika opštine Ruma pozdravljaju povećanje podsticajnih sredstava. Kažu da ovo može da bude prvi korak ka ozdravljenju stočarstva. Sada u opštini Ruma ima oko 2.000 kvalitetnih priplodnih krmača. Jasno se vidi koliko će novca sa ovim povećanjem doći do stočara u opštini Ruma.

Uglješa Trkulja: "Ohrabrenje za stočare"

"Dobro je što se počelo sa povećanjima podsticajnih sredstava, to će u ovom trenutku, verujem, ohrabriti sve naše stočare", kaže Uglješa Trkulja, predsednik Udruženja.

Pored ovog povećanja ostaje problem otkupne cene tovljenika. Česte oscilacije cena ispraznile su obore kod mnogih sremskih domaćina, pa je za vraćanje na stare grane ovoj vrsti proizvodnje potrebna daleko veća pomoć od one koja je bila prethodnih godina.

Foto: Zlatko Markovinović


Foto prilog


Tagovi

Stočarstvo Subvencije Podsticaji Razvoj Srem Ruma Mali Radinci Putinci Zarada Krmače Nerastovi Tovljenici Cena Zarada


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".