Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva planina
  • 15.09.2021. 14:00
  • Nišavski okrug, Suva planina

Stiže voda za stoku na Suvoj planini?

Opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede Srbije preksinoć su se dogovorili o dinamici, ali i finansiranju redovne dostave vode za piće za više stotina krava i konja na ispaši na Suvoj planini. Kako saznajemo, stočari su čuli za ova obećanja, ali u njih ne veruju dok se ne pojavi cisterna.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 461
  • 204
  • 0

Opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede Srbije preksinoć su se dogovorili o dinamici, ali i finansiranju redovne dostave vode za piće za više stotina krava i konja na ispaši na Suvoj planini, koji su posle presušivanja izvora na visoravni Rakoš bili ugroženi. Ovo je juče za Politiku izjavio predsednik gadžinhanske opštine Milisav Filipović.

Kako smo nedavno pisali, veterinarski tehničar Vojkan Andrejević i jedan od vlasnika konja i krava na Suvoj planini, kazao je za Agroklub da su stočari kako oni iz belopalanačkih sela tako i iz sela sa područja pomenute opštine stalno u planini sa svojim životinjama, ali su nemoćni da ih napoje i spasu žeđi jer je tolikom broju krupnih životinja dnevno potrebno oko 50 tona vode. 

Do subote je bila angažovana cisterna Vojske Srbije koja je dnevno dovozila po 9.000 litara vode. Takođe, meštani su svojim novcem plaćali privatnicima da cisternama dovoze vodu, a pomogla je i opština Bela Palanka, ali sa svega 60.000 dinara.

"Životinje su uznemirene, lutaju planinom u potrazi za vodom, okupljaju se oko izvora u vreme kada je obično vojska dolazila sa cisternom, ali uzalud", rekao je ranije Andrejević.

Kako je saznala naša autorka Biljana Ljubisavljević, stočari, koje je zatekla na Suvoj planini, čuli su za obećanja Ministarstva i opštine oko dostavljanja vode, ali u njih ne veruju dok se ne pojavi cisterna.

Mnogi mediji u Srbiji preneli su vest o ovom događaju, a i sama javnost je animirana u prikupljanju sredstava za pomoć stočarima ovog dela Južne Srbije.

Žiro račun na koji mogu da se uplate sredstva za pomoć u obezbeđivanju vode za stoku privatnom cisternom je 165-7007409308-24 Adiko banka

Danas je, 15. septembra, visoko mobilna grupa za preventivno i reaktivno delovanje, u oblasti zaštite životne sredine Zelena patrola našla donatora za transport vode za 1.000 suvoplaninskih grla, ali ne mogu da nađu firmu koja ima cisterne i koja bi za novac transportovala vodu.


Tagovi

Suva planina Nedostatak vode Vojkan Andrejević Ministarstvo poljoprivrede Cisterne sa vodom Žedna stoka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao