Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetska istraživanja
  • 09.08.2023. 15:00

Stižu krave koje manje podriguju metan

Prva telad se očekuje na proleće, a neki stručnjaci upozoravaju i na posledice.

Foto: Depositphoto/MariaiC
  • 750
  • 313
  • 1

Da li je moguće imati krave koje ispuštaju manje metana? Odgovor je u genetici, izveštava Reuters. Kada se na farmi Bena Louvita u Kanadi na proleće otele telad biće među prvima u svetu koja će biti uzgajani sa specifičnim ekološkim ciljem da podriguju manje metana.

To je drugi štetni gas. Goveda ga oslobađaju podrigivanjem, čak do 80 odsto od ukupne količine koju oslobode. Na njih otpada 14 odsto ukupne količine štetnih gasova.

Telići se očekuju na proleće

Istraživanje Univerziteta u Gelfu sugeriše da mlečne krave ispuštaju skoro 7 kg metana tokom dana. Genetička kompanija prodaje spermu bikova sa niskim sadržajem metana kako bi proizvela mlečna goveda koja ga oslobađaju manje. Ova osobina bi mogla da smanji količinu gasa do 1,5 odsto na godišnjem nivou. Očekuje se da bi ta količina mogla da se poveća do 30 odsto do 2050. godine.

Na Louvitovoj farmi je u junu započeto veštačko osemenjivanje 107 krava i junica s prvim na tržištu bikovskim semenom s genetskim svojstvom niskog nivoa metana. On nije jedini, jer su uključeni stočari iz Kanade, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Slovačke.

Neki zvaničnici sektora i dalje nisu uvereni u ovakvo rešenje, govoreći da bi to moglo da dovede do problema sa varenjem hrane.


Tagovi

Metan Krave Sperma bikova Podrigivanje krava Štetni gasovi Mlečne krave


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.