Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove tehnologije
  • 04.12.2015. 17:00

Stočarstvo iz fotelje

Sigurno ste čuli za robote za mužu, a da li Vam je poznato da postoje spravice koje prate pčele, zamenjuju ovčarske pse, alarmiraju kada je krava u estrusu ili ispituju kvalitet vode?

Foto: depositphotos.com
  • 559
  • 81
  • 0

Svedoci smo svakodnevnog razvoja digitalnih tehnologija u svim sferama života, a robotika je najbrže rastuća grana privrede, te je svoju primenu našla i u poljoprivredi. Timovi mladih IT inženjera rade na pravljenju softvera i robota koji će, između ostalog, biti upotrebljavani u stočarstvu. Roboti olakšavaju i ubrzavaju rad, smanjuju fizičke napore poljoprivrednika, a i privlače mlade stručnjake da se bave poljoprivredom primenjujući nove tehnologije.

Roboti za mužu

Preduzeće "Insentec" je razvilo potpuno automatizovan uređaj za mužu krava, pod nazivom "Galaksi astrea 2020". Ovaj uređaj može da se postavi čak i na otvorenom, u sezoni vegetacije, kada su grla na paši. Krava dobrovoljno ulazi, muze se i izlazi. Tom prilikom trpi manje stresa. Takođe, upotrebom ovog uređaja, po rečima proizvođača, drastično je smanjena mogućnost povređivanja grla. Uređaj koristi lasersko navođenje kako bi muzne čaše brzo, lako i pouzdano bile postavljene na vime. Uređaj je u potpunosti automatizovan i obuhvata fazu pranja vimena, postavljanja muznih čaša, mužu uz istovremeno hranjenje životinja, skidanje muznih čaša, ispumpavanje mleka iz sistem u kolektore (laktofrize) i pranje sistema uz konstantno praćenje mlečnosti i muznosti grla, kao i kvaliteta mleka dobijenog od njih.

Robot za mužu
Robot za mužu

SMS za estrus

Kao što je poznato, oplodnja krava zavisi od pravovremenog osemenjavanja kvalitetnim semenom. Švajcarsko preduzeće "Anemon" je razvilo sistem senzora kojim se prati telesna temperatura i različite aktivnosti krava, na osnovu kojih se registruje kada je grlo u estrusu. Kada sistem registruje estrus kod određenog grla, on šalje vlasniku SMS poruku sa rednim brojem grla koje je u estrusu. Proizvođači se hvale da je tačnost ovog sistema i preko 90%.

Uređaj za otkrivanje estrusa
Uređaj za otkrivanje estrusa kod krava

Nebeski ovčarski psi

nebeski ovčar
"Nebeski ovčar"

Svakom ovčaru je poznato da bez dobrog ovčarskog psa ne može mnogo toga da uradi. Zato svi ovčari veoma poštuju i čuvaju svoje pse, koji su im velika pomoć. Ali, šta raditi kada jednostavno ne postoje uslovi za nabavku ili korišćenje dobrih ovčarskih pasa? Preduzeće "Sky fly photography" se bavilo ovom problematikom.

Oni su u martu 2015. godine započeli sa upotrebom bespilotnih letelica, takozvanih dronova umesto ovčarskih pasa, i to sa velikim uspehom. Iako još uvek nije razvijena za komercijalnu upotrebu, smatra se da će mnogi proizvođači uskoro početi da koriste ovu ideju i razviju sisteme "nebeskog ovčarstva".

Lični pratilac pčela

Da li ste se pitali gde to sve pčele idu, koliku razdaljinu pređu, i na koliko cvetova slete da bi u košnicu doneli polen i nektar? Preduzeće "Tumbling Dice" se bavilo ovom problematikom. Oni su razvili sićušne uređaje naziva "Rana" koji se lepe na trup pčela, prate njihovo kretanje i njihovo ponašanje. Iako ovi uređaji za sada imaju samo naučnu svrhu, uskoro bi moglo da počne i njihovo komercijalno korišćenje.

Plivajući roboti

E bee
E bee AG dron

Naučnici iz laboratorije "Pacifik northwest" su kreirali lažne ribe sa senzorima. Ove lažne ribe se za sada koriste kako bi nadgledale uticaj hidroelektrana na ribe u veštačkim jezerima. Budući da beleže parametre kvaliteta vode, mogu se koristiti i u ribnjacima (šaranskim, a pogotovo pastrmskim) kako bi se na vreme reagovalo ako dođe do pada kvaliteta same vode.

Leteći poljoprivrednik

Bespilotna letelica u tipu drona eBee AG, koju je razvilo preduzeće "SenseFly" leti iznad useva. Ova nebeska putanja leti po unapred određenoj putanji. Tom prilikom šalje podatke za računarsku obradu na osnovu slika koje je napravio. Ova stvarčica se pokazala vrlo korisnom prilikom mapiranja određenih parcela.

Foto: depositphotos.com; xtrekx


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ovčarski psi Pčele Krave Oplodnja krava Ribarstvo Muža Estrus Roboti Robotizacija Nove tehnologije


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.