Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cigaja
  • 31.03.2017. 18:00

Sve manji broj ovaca čiste rase

Cigaja je jedna od najstarijih rasa ovaca. Ima kombinovane proizvodne osobine. Mogu da ostvare i do 120 litara mleka, ali se najviše koriste zbog mesa. Ipak, na nivou države postaji opasnost od pada broja cigaje, toliko da je potrebno proglašenje nedostatka genetskog resursa.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.724
  • 200
  • 0

Susek je u Sremu poznat po stočarstvu, a gotovo svako domaćinstvo ima bar neku životinju. Marko Paroški ima više od 100 grla kvalitetnih i prelepih ovaca - autohtone rase cigaja.

"Naučili smo na nju i mislimo da je najzdravija ovca. Najotpornija je i može da izdrži sve. Nije podložna bolestima, može da ide daleko i nema velike prihrane kod kuće, osim zimi. Svaka jede kilogram obroka", kaže Paroški.

Karakteristike cigaje

Cigaja je jedna od najstarijih rasa ovaca. Nastala je u Maloj Aziji, odakle se pre 800 godina proširila na Balkan i čitavu Evropu. Krupna je, čvrste građe i snažne konsitucije. Ima kombinovane proizvodne osobine, pa se mogu proizvoditi mleko, meso i vuna. Odrasle ovce teške su od 50 kg do 65 kg, a ovnovi od 70 kg do 100 kg.

Cigaje - rasipnice

Paroški kaže da ove ovce da nisu na paši, ne bi bile isplative. Velike su rasipnice, odnosno rasipaju mnogo hrane. Dodaje da su pašnjaci dobri i da ima doste prostora za sve životinje.

"Dok su u objektima hrane se kukuruzom, silažom i detelinom, lucerkom. To traje dva meseca. Sve ostalo su na paši", objašnjava Paroški.

Cigaja se najviše uzgaja zbog mesa

Ova ovca u laktaciji može da ostvari i do 120 litara mleka. Ipak,danas se najviše uzgaja zbg mesa i jagnjetine. Plodnost je od 140 do 180 procenata, a jagnjad do četiri meseca imaju od 30 kg do 35 kg. Plsman se ostvaruje prodajom sa kućnog praga, ali i prodajom klanici. Priplodni materijal je posebno unosan posao.

Međutim, na nivou države postaji opasnost od pada broja cigaje, toliko da je potrebno proglašenje nedostatka genetskog resursa. Problem je i da se nađe dobar ovan, kao i to što se retko drži čista rasa.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Marko Paroški Susek


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner